“Штрафів не буде”: Чи можна вручати повістки мобілізованим на кордоні – коментар адвоката

Чи можна вручати повістки мобілізованим на кордоні: коментар адвоката

Деякі військовозобов’язані чоловіки залишили Україну ще до початку повномасштабного вторгнення Росії чи навіть вже під час війни, й хоча зараз триває загальна мобілізація, при поверненні додому їх не каратимуть штрафними санкціями.

Це пояснив адвокат Тарас Никифорчук.

За його словами, штрафу для втікачів за недотримання закону про мобілізацію немає. Натомість є штраф за незаконний перетин кордону, який стартує від 3,4 тис грн й його вже можуть стягнути з людини, якщо вона повертатиметься.

Тобто якщо вона залишається за кордоном, то навіть якщо вона незаконно покинула нашу територію, все одно жоден адмінштраф ніхто не зможе стягнути“, — пояснив адвокат.

До кримінальної відповідальності можуть притягнути тільки тих військовозобов’язаних, які отримали повістку, пройшли медкомісію, отримали направлення у війська й після цього втекли. У цьому випадку їм загрожує до 5 років позбавлення волі.

Але якщо чоловік виїхав з України в обхід пунктів пропуску, за підробленими документами, чи виїхав з країни за базою “Шлях” та не повернувся, його не зможуть притягнути до кримінальної відповідальності, запевнив адвокат.

Також фахівець підкреслив, що прикордонники не мають права вручати людині повістку. У свою чергу співробітники поліції не повинні везти людину до військкомату одразу після перетину кордону. “Для того, щоб людину куди-небудь везти, вона повинна вчинити або адміністративний, або кримінальний злочин“, — розповів Тарас Никифорчук.

В Україні дев’ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Читайте також  Жінка виявила на своєму городі мepтвoго 21-річного хлопця

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело