Марна трата грошей: чому тести на антитіла до коронавірусу не потрібно робити

Тест на наявність антитіл до коронавірусу не потрібно робити, оскільки їхні результати ненадійні і неінформативні щодо рівня імунного захисту людини до COVID-19.

 

Про це пише ВВС з посиланням на експертів.

Так, молекулярний біолог Костянтин Андрєєв, працівник Медичного інституту Північно-Західного університету США зауважує, що наявність антитіл – це лише половина картини у захисті організму від коронавірусу. Адже ще є клітинна імунна відповідь, яку не визначає тест на антитіла. Й імунна відповідь зберігається значно довше.

«У вас може бути низький рівень антитіл, але непоганий захист від вірусу за рахунок клітинного імунітету. А може бути й навпаки. Наприклад, перший укол вакцини може спровокувати різкий сплеск рівня антитіл, але імунітет буде слабким – й зміцніє, лише коли в роботу вступлять інші захисні механізми», – каже експерт.

Наголошується, що найбільшою небезпекою цих досліджень є створення ілюзії захисту, внаслідок чого багато людей не дотримуються карантину, наражаючи себе на потенційний ризик інфікування.

«Сьогодні єдине, що взагалі має сенс робити – з наукової точки зору, – це піти і якнайшвидше прищепитися від вірусу», – висловився професор Школи охорони здоров’я Гарвардського університету Віш Вісванат.

Своєю чергою Андрєєв зауважив, що тести на антитіла важливі для вчених, але не для звичайних людей, адже такий тест не допоможе в діагностиці COVID-19, лікуванні або профілактиці вірусу. А рекомендації щодо періодичної перевірки рівня антитіл він назвав взагалі «нісенітницею».

Як додатковий аргумент проти індивідуального тестування у США називають й інші недоліки цього методу. Наприклад, деякі тести можуть виявити лише антитіла, які залишилися після перенесеної інфекції, але не після щеплення, що лише вносить плутанину й підвищує ризик хибної інтерпретації.

Читайте також  Пільги багатодітній родині: на що можуть розраховувати батьки

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело