Як планують запроваджувати накопичувальну пенсійну систему в Україні

Як планують запроваджувати накопичувальну пенсійну систему в Україні

Нова концепція накопичувального рівня пенсійної системи передбачає відрахування 2% зарплати співробітника на спеціальні небюджетні рахунки в Казначейство паралельно зі зниженням ЄСВ з 22% до 20%, податку на доходи фізичних осіб – з 18% до 16%.

Про це повідомив Офіс простих рішень та результатів.

«За нашими прогнозами, якщо до кінця цього року буде ухвалений відповідний законопроєкт, а також зміни в Податковий та інші кодекси, то вже наступного року можна буде розробити ІТ-рішення і з 2023 року запустити накопичувальну систему», – сказано в повідомленні.

Все працюватиме наступним чином:

  • роботодавці і працівники сплачуватимуть по 2% від розміру зарплати працівника (учасника системи). Ці кошти потраплятимуть на спеціальні (небюджетні) рахунки у Казначейство. Задля уникнення додаткового податкового навантаження на громадян та бізнес, одночасно з цим будуть зменшені ЄСВ (з 22% до 20%) та ПДФО (з 18% до 16%);
  • далі учасник системи обиратиме авторизований банк чи пенсійний фонд, в який надходитимуть кошти на зберігання. Це будуть надійні, авторизовані державою структури, за якими пильно наглядатимуть НБУ та НКЦПФР. Весь рух коштів учасник системи зможе контролювати через спеціальний електронний кабінет; до виходу учасника системи на пенсію кошти інвестуватимуться та працюватимуть на економіку України;
  • з настанням пенсійного віку ці накопичені кошти забезпечать людині довічну пенсію. Крім того, з цих коштів можна буде отримати значну одноразову виплату у визначених випадках. Також, накопичення можна буде успадковувати.

«Переходити до цієї системи ми пропонуємо поступово, адже важливо, в першу чергу, забезпечити пенсіонерам гідне та захищене життя. Тому перший час існуватиме як солідарна система, так і накопичувальна», – додають в Офісі простих рішень та результатів.

Читайте також  Скільки українські заробітчани отримують у Польщі: названо найбільш затребувані вакансії

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело