Чи можуть перевіряти сертифікати на вулиці та кому загрожує штраф за підробку: поліція пояснила

Поки в МОЗ презентують свої напрацювання з “ковідної амністії”, у Національній поліції склалося своє бачення цього процесу. Там хочуть чітко розділити користувачів підроблених сертифікатів на дві категорії – одна з них уникне відповідальності, а ось другий доведеться відповідати на повну котушку, заявив голова НПУ Ігор Клименко на брифінгу 9 листопада.

“Наша позиція наступна… ті особи, які замовили собі та купили сертифікат, але його не використовували, вони не притягуються до відповідальності. Ті ж особи, які його робили чи використовували, несуть відповідальність сьогодні перед законом”, – сказав він.

Також Клименко підтвердив, що для охочих позбавитися підробленого сертифіката і нормально вакцинуватися зараз розробляються способи, як добровільно “з’явитися з повинною” та не понести відповідальності. На це потрібен час.

За його словами, над питанням працюють поліція, депутати, Верховна Рада, МОЗ та МВС. В уряді розуміють, що десятки й сотні українців зробили собі підроблені сертифікати та не знають, як їх позбутися. Всім їм потрібно надати можливість прищепитися і вивести з-під відповідальності при явці з повинною. Паралельно слід заблокувати канали збуту підроблених документів, оскільки в Україні десятки лабораторій займаються підробкою сертифікатів. Звідси умова амністії – повідомити, коли та де купили підроблений сертифікат.

Де можуть перевіряти ковід-сертифікати?
Клименко додав, що підробка виявляється дуже легко, тому що співробітники НПУ мають безліч способів швидко вивчити походження сертифікату і встановити його справжність.

При цьому поліція не зупинятиме людей на вулицях, щоб перевіряти у них сертифікати про вакцинацію – людину можуть зупинити тільки для перевірки необхідності її перебування на самоізоляції. Зате перевіряють сертифікати в аеропортах, на автомобільних і залізничних вокзалах, а також при перетині кордону – в останньому випадку, як правило, виявляється левова частка підробок. Також поліція активно перевіряє сертифікати в транспорті.

Читайте також  Українці влаштували бунт на кордоні з Польщею через обсервацію

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело