Готуйтеся до сюрпризів: на скільки зростуть суми у платіжках за комунальні послуги

Готуйтеся до сюрпризів: на скільки зростуть суми у платіжках за комунальні послуги

Потрібно вже зараз починати збирати гроші на оплату комунальних послуг.

Тарифи на воду для побутових споживачів спочатку планувалися підвищити з 1 липня, проте нові тарифи були тимчасово відкладені.

Заступник виконавчого директора Асоціації міст України Ярослав Рабошук повідомив, що після військових дій тарифи на водопостачання та водовідведення мали збільшитися як мінімум у два рази.

Ярослав Рабошук вважає, що скасування підвищення тарифів на воду було помилкою. Він пояснює це тим, що влада не хотіла брати на себе відповідальність після зростання цін на електроенергію, а також підвищення тарифів на холодну воду призвело б до потреби виплати житлових субсидій для громадян.

Поточні тарифи на воду в Україні не покривають реальних витрат водоканалів. У разі відмови від підвищення тарифів водоканали будуть змушені вводити розклади водопостачання.

“За найгіршим сценарієм – постачальники електроенергії можуть почати відключати водоканали через заборгованість за електроенергію”, – додав Ярослав Рабошук.

У зв’язку з цим тарифи на воду не зміняться з 1 серпня. Побутові споживачі платитимуть за колишніми тарифами.

Нагадаємо, що з 1 липня 2023 року тарифи на воду мали підвищитися в середньому на 32% для 34 водоканалів. У Національній комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), оцінили, що сума платежів за водоспоживання могла зрости на 62 грн/міс (з урахуванням ПДВ) для сімей домогосподарств (2-3 особи). Однак після втручання Володимира Зеленського НКРЕКУ відмінила своє рішення.

Таким чином тарифи на воду для побутових споживачів в Україні залишаться без змін до серпня. Втім, ця ситуація все ще вимагає подальшого обговорення та ухвалення остаточних рішень на користь комунальних послуг та громадян країни.

Читайте також  Тарифи на газ та тепло не торкнуться до кінця війни: для українців готують приємний сюрприз

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело