Суд скасував новий пенсійний закон: що буде з виплатами українців

Суд скасував новий пенсійний закон: що буде з виплатами українців
Пенсіонерів чекає чергова зміна, такого не очікував ніхто
Суд скасував новий пенсійний закон: що буде з виплатами українців
Конституційний суд за підсумками розгляду подання 45 депутатів ВР скасував встановлення мінімально необхідного віку для нарахування пенсії за вислугою років.

Про це стало ясно завдяки повідомленням прес-служби суду.

Положення пункту “а” статті 54, статті 55 закону №1788 “Про пенсійне забезпечення”, а також окремі положення низки законів, що відносяться до даної теми, визнали неконституційними.

Цим пунктом були встановлені додаткові умови для призначення пенсії за вислугою років, а саме: досягнення віку 50 років для працівників льотного і льотно-випробного складу, і 55 років для працівників освіти, охорони здоров’я і соціального забезпечення, а також для артистів.

Як свідчить закон, пенсія за вислугою років буде встановлюватися тим людям, хто при виконанні обов’язків втратив працездатність.

Втрата професійної працездатності або придатності ніяк не пов’язана з досягненням працівником певного віку, кажуть у суді. Тому це не може бути умовою для призначення пенсії за вислугою років.

“Конституційний суд виходить з того, що встановлення як додаткової умови для призначення пенсії за вислугою років досягнення віку 50 років і 55 років нівелює сутність права на соціальний захист”, – передає прес-служба суду.

На думку суду, підвищення на 5 років віку виходу на пенсію для жінок, збільшення на 5 років загального та спеціального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за вислугу років, здійснювали без урахування юридичної природи призначення пенсії за вислугу років, яка визначається законом.

Рішення суду обов’язково і не підлягає оскарженню.

Закон про пенсійну реформу Верховна Рада прийняла у жовтні 2017 року. У 2018 році конституційний суд не став оскаржувати його конституційність.

Читайте також  Пенсіонерам запропонували безкоштовний хліб

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -