Які емоції в українців викликають кандидати в президенти: ексклюзивний рейтинг

Журналіст Савік Шустер дав ексклюзивний коментар 24 каналу про дослідження фонду Open Mind Foundation, президентом якого він є. Соціологи фонду запитали українців, з якими емоціями у них асоціюються топ-політики.

Журналіст зазначив, що українці мали можливість поділитися емоціями щодо 10 кандидатів, а саме дослідження має на меті показати, наскільки той чи інший кандидат може мобілізувати український народ.

Які емоції викликають кандидати в президенти
Надія. Згідно з даними дослідження, найбільшу надію в українців викликає Володимир Зеленський – про це заявили 65% осіб, які взяли участь в опитування. На другому місці – Андрій Садовий з результатом у 55%.

Результати дослідження Open Mind Foundation

Третю та четверту сходинку поділили Анатолій Гриценко та Юлія Тимошенко, вони викликають надію у 54% опитаних, а у 49% – Дмитро Добродомов. Ще у 11% викликає надію Євген Мураєв, у 7% – Олександр Вілкул і лише у 2% – Олег Ляшко.

Страх. Найменший результат у Зеленського та Ляшка – в обох по 18%, а найбільший у Тимошенко – 30%. Добродомов викликає страх у 25% опитаних, Гриценко у 24%, Порошенко у 22%, Бойко та Мураєв у 23%, Садовий у 22%, а Вілкул – у 21%.

Приниження. У 81% осіб, що взяли участь в опитуванні, приниження асоціюється з Олегом Ляшком, у 74% – з Юрієм Бойком, а у 72% – з Олександром Вілкулом. Трішки менше, 65% – з Президентом України Петром Порошенком та 63% з Мураєвим, й лише у 26% – з Добродомовим.

Гордість. Ця емоція стосувалася лише чинного гаранта. Лише 7% опитаних зазначили, що відчувають гордість за Петра Порошенка.

З однієї сторони, це голосування хаотичне. Та все ж я сподіваюсь, що люди, які долучилися до дослідження прийдуть і на вибори,
– пояснив Шустер.

Читайте також  "Світ на межі ядерної війни" - дипломати КНДР в ООН

За його словами, станом на 1 березня у дослідженні вже взяли участь понад 4 000 українців.

Про об’єднання Садового та Гриценка
Савік Шустер також прокоментував те, що Андрій Садовий зняв свою кандидатуру у президентських виборах та підтримав Анатолія Гриценка:

– Я ставлю собі питання, чи щиро, як він сьогодні сказав, Садовий знімає свою кандидатуру заради перемоги демократичних сил. Якщо це так – то, можливо, він здійснив помилку. Перш за все, тому що ті, хто готові голосувати за нього, більше схожі на людей, які голосуватимуть за Зеленського, ніж на тих, хто підтримає Гриценка.

Андрій Садовий та Анатолій Гриценко

– Виглядає так, що одна половина людей, у яких Гриценко викликає надію, збігається з тими людьми, у яких викликає надію й Садовий. Таких людей у країні приблизно 11%. Та є ще ж інша половина.

Чи зуміє Андрій Садовий переконати її голосувати за Гриценка? В цьому я дуже сильно сумніваюся. Адже ми ставимо додаткові запитання, щоб зрозуміти причини тої чи іншої емоції.

– Електорати Зеленського та Садового дуже схожі. Ми попросили людей, у яких викликає надію Садовий, уявити, що він побудує європейську країну. Це змогли зробити 60% з них й таких людей дуже багато по всій країні.

– Тим людям, які підтримують Зеленського, ми дали варіант: він представник нового покоління, який витіснить корумповану еліту. 50% людей зазначили, що саме тому викликає цей кандидат викликає в них надію.

– Садовому буде дуже складно переконати своїх прихильників, що Анатолій Гриценко – це нова еліта й варто за нього проголосувати. Це нам показують результати дослідження. Є люди, які бояться, що Гриценко стане президентом.

Читайте також  Не Савченко, а цирк: нардепка знову приголомшила всіх своєю заявою

Ми запитали, чому: вони переживають, що через те, що він розвалив армію, зможе розвалити країну. Таких людей приблизно 40%. Чи зможе Андрій Садовий переконати цих людей? Чи знайде він з ними спільну мову?

– Ще декілька питань полягають у тому, чи зможе команда Садового працювати на команду №1 Гриценка з повною віддачею й чи обговорювалась фінансова сторона цього союзу.

Що відомо про об’єднання Садового з Гриценком?1 березня кандидат у президенти України Андрій Садовий підтримав екс-міністра оборони Анатолія Гриценка на президентських виборах і задля цього зняв свою кандидатур.

“Саме зараз у нас є шанс вибрати українського та антикорупційного президента. Тому я прийняв рішення. Я відкликаю свою кандидатуру з виборів президента. І я оголошую про підтримку на виборах на пост президента Анатолія Гриценка”, – заявив Садовий.

Садовий переконаний, що єдиний кандидат від демократичних, антикорупційних сил має всі шанси перемогти на виборах президента.

Коментар політолога
Політексперт Леонід Швець зазначив, що можна погодитися з представниками штабу Гриценка – без такого рішення Садового шанси Гриценка були б не надто втішними.

У січні 2019 року соціологічна група “Рейтинг” опитувала людей, за кого вони будуть голосувати у випадку, якщо їх кандидата не буде в бюлетені.

9% виборців Садового віддали б свої голоси за Гриценко, 9% – за Тимошенко, 7% віддали б голоси Зеленському, ще 4% – Порошенку. 40% опитаних запевнили, що не знали б що робити в такому випадку. Решта голосів розділилися між інших кандидатів,
– пояснив експерт.

“Можемо зробити висновок, що електорат Андрія Садового і “Самопомочі” є складний. Він – не просто кандидат “надії для молодих”, є й і інші категорії його діяльності”, – підсумував Швець.

Читайте також  У Києві невідомі побили і пограбували журналістів

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -