Не стріляти у відповідь на обстріли з території населених пунктів, – Кучма пояснив свою пропозицію про режим тиші

Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма пояснив свою скандальну пропозицію не стріляти у відповідь на вогонь окупантів на Донбасі.
Кучма вважає, що українські військові не повинні стріляти у відповідь у разі, якщо ворог веде провокаційні обстріли з території населених пунктів. Про це він заявив на брифінгу в Адміністрації президента.

“Коли заїжджає якась установка чи в дитячий садок, чи в будинок якийсь, чи взагалі в населений пункт. І веде обстріл наших територій. Скажіть, будь ласка, ми можемо, якщо бачимо, що обстріл іде з такого, умовно кажучи, дитячого садка, ми можемо давати відповідь?” – поцікавився Кучма.

Екс-президент підкреслив, що українські військові мають стріляти у відповідь, коли це відбувається за межами територій населених пунктів.

“Відповідь завжди треба давати, коли йдуть бойові дії на відповідній території, де немає таких населених пунктів, і так далі. Ми, все ж, маємо дотримуватися (режиму припинення вогню. – Ред.) у цьому плані…”, – додав Кучма.

Коли у нього конкретно запитали про те, чи є наказ президента про те, щоб українські військові не стріляли у відповідь, Кучма сказав: “Я ж не президент (…) Війну треба вести військовими засобами”.

Раніше глава української делегації в Тристоронній контактній групі з питань Донбасу Леонід Кучма на переговорах у Мінську запропонував під час складання угоди про введення в районі бойових дій на Донбасі режиму тиші внести пункт, що забороняє ведення вогню у відповідь.

Пропозиція Кучми викликала різко негативну реакцію у деяких політиків і публічних персон.

Так, голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що заборона для українських воїнів вести вогонь у відповідь – це крок до капітуляції. Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович заявив, що не стріляють у відповідь тільки ті, кого поставили “до стінки”. Глава фракції “Радикальної партії” Олег Ляшко назвав пропозицію Кучми “дурною” і запропонував “гнати в шию таких політиків”.

Читайте також  “Організовував референдум на Донбасі”: Шанувальник сепаратистів зібрався у Раду. Дізнайтесь у списку якої партії

Один із екс-лідерів “Правого сектора” Дмитро Ярош закликав президента Володимира Зеленського не віддавати незаконні накази, які все одно не виконуватимуться. А волонтер, керівник “Центру підтримки аеророзвідка” Марія Берлінська запропонувала виставити самого Кучму на передову з автоматом Калашникова і подивитися, чи буде він відстрілюватися.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -