Вчителів знайшли мертвими після конфлікту з батьками: всі деталі трагедії

Українські вчителі почали вмирати на роботі через булінг, який їм влаштовують батьки школярів. Через конфлікти з батьками учнів в Херсоні і в Вінницькій області померло два педагога. Одній було 53 роки, другій – всього 46 років.

Сюжет конфлікту один і той же – розгнівані батьки приходять в кабінет директора школи, вимагають звільнення, кричать і навіть розмахують кулаками. В результаті у педагога стрес і інсульт. Про це повідомила журналіст Марина Петик в Obozrevatel.

Одна з трагедій сталася в школі села Гнатів Вінницькій області ще в жовтні минулого року. 46-річну вчительку початкових класів Світлану Олійник попросили підмінити фізрука. Жінка залишилася одна з 3 і 5 класом в спортзалі. Одній з п’ятикласниць м’ячем потрапили в вухо. Як писала сама вчителька в пояснювальній, однокласниці дівчинки стали просити відпустити її в туалет, щоб умитися.

Світлана Олійник не погодилася, і тоді постраждала назвала її “слабкою на голову”. Як випливає з пояснень вчительки, дівчинка відійшла з подругами в іншу частину залу і продовжувала повторювати грубі слова.

Вчителька запевняла, що не застосовувала силу до дитини. Але 5-класниця поскаржилася своїй тітці, психологу цієї ж школи, що вчителька її вдарила. Психолог влаштувала скандал, педагог перед дитиною вибачилася. Батько дівчинки з’явився в школу через тиждень і влаштував розборки в кабінеті директора. Він навіть замахувався кулаками на вчительку, однак директор школи запевняє, чоловік лише розмахував руками і вимагав звільнення.

Вчительку посадили писати пояснювальну, їй стало погано, ручка випала з рук, а підняти її вона вже не могла. Жінку відвезли в лікарню в стані коми, 20 грудня вона померла.

Другий випадок стався в 2017 році в херсонській гімназії №1. Після з’ясування стосунків з мамою одного з учнів викладачеві математики 53-річній Наталії Мамренко стало погано, її забрала швидка, через два дні вона померла.

Читайте також  “Хотіла завагітніти”: Смерть молодої жінки сколихнула Чернівці. Родичі звинувачують у халатності лікарів

Причиною конфлікту став мобільний телефон одного з школярів на ім’я Родіон. Нібито хтось із дітей залив його водою. Хоча в школі впевнені, хлопчик сам впустив його в калюжу. Класний керівник Наталія Мамренко розмовляла з батьками напередодні і конфлікт начебто владнали. Але на другий день на розборки в школу з’явилася мама скривдженого хлопчика з родичкою. Спочатку вони накинулися на школярів 6-го класу, які, на їхню думку, вилили воду, потім влаштували скандал в кабінеті завуча. Туди покликали психолога, двох заступників директора та Наталію Мамренко.
На думку сина, адміністрація школи повинна була залагодити конфлікт, а агресивних жінок попросити піти зі школи.

«Ці жінки знаходилися в кабінеті, кричали, стукали по столу, погрожували. А адміністрація не могла нічого зробити. Хоча мова йшла про телефон, а не про навчальний процес. Учитель за нього не відповідає, до чого тут вона? Мама сиділа, обхопивши голову руками. Зараз вони починають розповідати, що мама хворіла, хвора виходила на роботу. У різних пояснювальних йдеться, що вони бігали то за краплями, то за таблетками. Медсестри в школі в цей день не було, вони викликали якусь матір. А в швидку зателефонували, коли маму початок рвати. Її в лікарню вже забрали в комі»– обурюється Максим.
Він упевнений, що його маму довели до смерті на роботі. І другий рік судиться з адміністрацією школи. Спочатку Максим отримав висновки комісії Держпраці про те, що смерть його мами не пов’язана з роботою. Цей документ він оскаржив в суді, суддя визнав, що смерть вчительки пов’язана з виробництвом і зобов’язав комісію провести нове розслідування.

На думку дитячого психолога Наталії Валедова, діти часто провокують вчителів.

Читайте також  Група DCH Олександра Ярославського заявила про роботу Харківського тракторного заводу

«Вони знімають їх на телефон. Учитель не має права відповісти на грубість учня так, як зробив би це звичайна людина – обуренням, роздратуванням і навіть злістю. Адже це природна реакція. Вчителі змушені себе стримувати. В результаті відбуваються адреналінові атаки, спазми судин, серцево-судинна система дає збій. І вчителі вмирають. Але у нас немає статистики про те, скільки насправді інсультів, інфарктів, виразок шлунка у представників педагогічної професії, ніхто цим не займається», – каже психолог.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -