Маємо розуміти, що ніякого майна московського патріархату в Україні немає

Майно належить кожній релігійній громаді.
В ефірі “5 каналу” ректор відкритого православного університету святої Софії-Премудрості, колишнiй прес-секретар Предстоятеля УПЦ МП Георгій Коваленко прокоментував законопроект ВР про врегульовуватися переходу парафій Московського Патріархату до ПЦУ, зокрема, як врегульовуватимуться матеріальні питання.

“Наскільки я зрозумів, йдеться про ті поправки до закону, які якраз закладають механізми. Бо є норма закону, яка дає таку можливість і немає законодавчо визначеного юридичного механізму. З іншого боку ми маємо розуміти, що ніякого майна Московського Патріархату в Україні немає. Більш того, як немає майна церкви в цілому, як єдиної організації. Майно належить кожній релігійній громаді. І в цьому сенсі питання швидше не про майно, а про те, що громада має право обирати собі релігійний центр, тобто центр підпорядкування – місцевого єпископа, главу церкви на території України чи главу церкви за межами України. Це передбачається Конституцією – право і людини, і громади визначатися зі своїм віросповіданням і релігійною приналежністю”.

На запитання ведучої, чи важко нині священикам МП прийняти рішення, чи з Московським Патріархатом та РПЦ чи приєднатися до Православної Церкви України, Коваленко сказав: “Ну я думаю, що вибір священнослужителя насамперед служити Богові. Це удже важливий момент… Я думаю, що вибір між Москвою та вселенським православ’ям – зрозумілий, якщо Москва не хоче бути частиною Вселенського православ’я”.

Що ще розповів Георгій Коваленко, дивіться у повному відео інтерв’ю:

Дивіться також повне відео церемонії вручення Томосу предстоятелю ПЦУ Митрополиту Епіфанію:

6 січня 2019 року, у патріаршому храмі Святого Георгія в Стамбулі відбулася церемонія передачі Томосу про автокефалію об’єднаної Православної Церкви України. Вселенський Патріарх Варфоломій передав Томос Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію. Вже завтра, 7 січня, в Софії Київській відбудеться святкове богослужіння за участю глави держави, де буде продемонстровано Томос. По завершенні Літургії історичний документ буде перенесено для загального огляду в трапезний храм Софії Київської (Мала Софія), де кожен охочий зможе його побачити в будь-який день з 8-ї години ранку до 18-ї години вечора.

Читайте також  Лікар-імунолог розповіла, які люди стійкі до коронавірусу

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -