“Валюта подорожчає в обмінниках вже за кілька днів, долар готується до стрибка”: українцям пояснили, чого краще не робити

“Валюта подорожчає в обмінниках вже за кілька днів, долар готується до стрибка”: українцям пояснили, чого краще не робити

До кінця поточного тижня (24 вересня) у банківському секторі прогнозують курс готівкового долара на рівні 37,25-38,25 грн. Що відрізняється від попереднього – нижчого – прогнозу в 36,8-37,8 грн. Річ у тім, що його було зроблено до того, як Нацбанк зняв частину обмежень на здійснення валютних операцій, що згодом вплинуло на очікування банкірів.

Як інформує “OBOZREVATEL”, начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий зазначив, що загалом же посилення лібералізації валютного ринку може суттєво вплинути на нього.

“15 вересня, НБУ ухвалив рішення щодо подальшої лібералізації валютного ринку, а саме зняв частину обмежень на здійснення валютних операцій, що може суттєво позначитися на готівковому курсі. Так протягом тижня коридор можливі коливання відбуватимуться в новому коридорі: 37,25-38,25 грн/долар”, – сказав банкір.

НБУ доведеться повернути плаваючий курс долара

Водночас керівництво Нацбанку заявило про намір повернутися до гнучкого курсу готівкового долара. І відмовитись таким чином від фіксованого, який зараз становить 36,56 грн.

Втім, цьому передуватиме низка процесів, передбачених узгодженою з МВФ програмою валютної лібералізації. Зокрема, НБУ хоче спочатку отримати задовільні показники щодо низки параметрів. Це, зокрема:

інфляція; реальна ринкова ставка; стан та обсяг золотовалютних резервів; ситуація на валютному ринку; фінансова стабільність; ризики безпеки.

“От практично повний список. Поки що команда Нацбанку мені до певної міри нагадує снайпера, який намагається влучити точно в ціль. Але при цьому мета постійно рухається, і ми повинні потрапити саме таким чином, щоб не зашкодити досягненням, які маємо сьогодні”, – наголосив глава НБУ Андрій Пишний.

Читайте також  Українцям готують нову реформу: ініціюють впровадження вільного трудового договору

Нацбанк впливатиме на курс навіть після скасування його фіксації?

Водночас, за словами заступника голови НБУ Сергія Ніколайчука, окреслити конкретні параметри майбутньої курсової політики регулятора наразі не можна. Однак точно можна сказати, що Нацбанк “продовжуватиме бути активним учасником валютного ринку”.

“Будемо своїми валютними інтервенціями компенсувати структурний дефіцит валюти на ринку, створюючи ситуацію, щоб курс міг коливатися як в одну, так і в іншу сторону. Особливо на перших стадіях ми дуже суттєво обмежуватимемо ці курсові коливання”, – пояснив він.

Тобто виходить так, що навіть після відпускання курсу долара у вільне плавання НБУ впливатиме на нього. І навряд дозволить вартості валюти досить різко злетіти.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело