За спалахом мавпячої віспи може стояти Росія: що кажуть аналітики

За спалахом мавпячої віспи може стояти Росія: що кажуть аналітики

Російський уряд міг вирішити, що віспа мавп набагато небезпечніша за коронавірусну інфекцію, і що спровокована епідемія може мати величезні негативні наслідки для “недружніх держав”.

Про це повідомляє “Курсор”, який посилається на статтю аналітичного центру Robert Lansing Institute за 2020 рік. “Попередження: робота росіян над вірусом віспи викликає занепокоєння на тлі пандемії COVID-19”.

“Ця стаття буквально передбачає те, що зараз відбувається з цією хворобою. Так, експерти написали, що віспа більш вірулентна. Вона відрізняється вищою летальністю, якщо порівнювати з COVID-19. Тому спровокована епідемія може мати катастрофічні наслідки для країни. Цим можуть скористатися сили, щоб змінити геополітичний простір”, – йдеться у повідомленні.

В аналітичній статті висловили припущення, що за цим стоїть РФ, на що нібито вказує характер закупівель російськими держорганами. Закупівлі свідчать про те, що росіяни продовжують випробування вірусів у наукових центрах “Вектор” та 48-му ЦНДІ Міноборони. Автори статті резюмували, що Кремль хоче створити біологічну зброю із віспи.

Крім того, на такий висновок вказують дані про подібні дослідження під час Холодної війни СРСР – немає підтвердження того, що випробування вірусів завершилися. У матеріалі припустили, що російський уряд може й досі займатися цією діяльністю для створення біологічної зброї, на кшталт “Новичка”. Цією біозброєю Кремль намагався прибрати неугодних режиму у Великій Британії та Болгарії.

На даний момент немає жодного підтвердження того, що Росія стоїть за спалахом віспи мавп.

“Однак відомо те, що в Росії тривалий час розглядали розробку ліків від віспи як стратегічно важливе завдання”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, під час війни в Україні, країна має бути готовою до нових біологічних загроз, а саме – віспи мавп. Хоч ризик зараження мінімальний, вірус може мутуватися і призвести до серйозніших наслідків. Наразі Україна очікує рекомендації від ВООЗ стосовно протидії розповсюдженню відповідної хвороби.

Читайте також  Кривава трагедія: українці загинули у страшній аварії в Росії, багато постраждалих

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело