Це незаконні вимоги ТЦК: юрист попередив українців – треба знати

Це незаконні вимоги ТЦК: юрист попередив українців – треба знати

Юрист попередив, яка вимога від співробітників ТЦК є незаконною
Останнім часом багато чоловіків скаржаться на дії співробітників територіальних центрів комплектування (ТЦК). Адвокат Володимир Крекотень у відео, доступному в його Instagram, поділився з українцями, яка вимога ТЦК є незаконною.

Деякі чоловіки призовного віку мають право на відстрочку від мобілізації. Але щоб це довести, слід надати до ТЦК докази у вигляді документів.

Нерідко військкомати вимагають, щоб такі чоловіки з’явилися особисто у ТЦК, аргументуючи це тим, що їм слід лише особисто подавати заяву про відстрочку, яка б підтверджувала існування відповідних обставин.

Крекотень заявив, що це не так і роз’яснив, якими ще засобами чоловік призовного віку може подати документи на відстрочку і це буде законно.

Юрист наводить як аргумент на незаконність таких вимог ТЦК частину 6 статті 5 Закону України “Про звернення громадян”. Зокрема, у документі зазначено, що письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто або через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства.

На додаток, допускається, щоб звернення було надіслано з використанням Інтернету, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Володимир Крекотень (@vovakrekoten)

Це означає, наголошує адвокат, що українці мають вибір, яким чином звернутися до ТЦК і немає вимоги, що це слід зробити лише особисто й обов’язково відвідувати військкомат.

Проте, Крекотень додав, що не радить надсилати листи на електронну пошту, оскільки ТЦК не має офіційних адрес електронної пошти.

У такому разі чоловік може не мати доказів факту отримання вашого листа військкоматом. Це згодом загрожує тим, що не вдасться довести факт порушення прав заявника.

Якщо ви вирішили надіслати лист поштою до ТЦК, тоді військкомат обов’язково має ухвалити рішення відповідно до чинного законодавства та повідомити вас про наслідки розгляду заяви.

При цьому адвокат також попередив, що це може бути неможливим, якщо чоловік не стоїть на військовому обліку. Тоді ТЦК має право відповісти, що не мають повноважень розв’язувати це питання.

Якщо ж у відповіді ТЦК зазначено, що чоловікові слід з’явитися особисто до військкомату, це незаконно і таке рішення можна оскаржити у суді.

Читайте також  Це вже удар нижче пояса: чоловіків виловлюватимуть там, де вони точно з'являться

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело