Коли колядують, щедрують, посівають: українські традиції зимових свят

“Щедрик, щедрик, щедршвочка, прилетіла ластівочка …” – ну хто не пам’ятає щедрівки та колядки з дитинства? Чарівні новорічні та різдвяні свята наповнений звичаями і традиціями, які український народ передає з покоління в покоління.

Розкажіть і ви про них своїм дітям і оперувати щедрувати, колядувати і посівати до сусідів або родичів, а потім разом розбирайте гостинці! Джерело.

Коли потрібно колядувати?

Святвечір 6 січня і Різдво 7 січня – час колядувати. Колядки – пісні, які прославляють народження Ісуса Христа. Напередодні Різдва прийнято ходить з вертепом, за традицією він складається з трьох осіб, серед яких вибирають головного – того, хто буде нести зірку.

Крім звіздаря, повинен бути ще міхоноша – той, хто носить подарунки, які дають господарі будинку і дзвонар – той, хто дзвоном сповіщає про те, що йде вертеп.

Якщо раніше колядували всі, то зараз це в основному роблять діти, тому досить вивчити красиві колядки і вирушати за солодощами!

Коли потрібно щедрувати?

Щедрий вечір – напередодні Старого Нового року, 13 січня – час щедрувати. Напередодні Старого Нового року люди збираються невеликими групами і щедрують – вітають господарі будинку з наступаючими святами, бажають здоров’я, щастя, багатства і процвітання дому та сім’ї.

Господарі накривають столи, обов’язково ставлять на стіл кутю і різні частування для гостей, готують солодкі гостинці та подарунки для щедрувальників.

У народі кажуть, що в цей день, після заходу сонця виходить нечиста сила, а щедрувальники – свого роду оберіг від неї, тому кожен господар з нетерпінням і великою радістю чекає в свій будинок гостей.

Найвідоміша на весь світ щедрівка – “Щедрик” – Леоніда Леонтовича, українського композитора, вже десятки років звучить по всьому світу.

Читайте також  Вона його катує? Горбунов своїм виглядом! Тільки подивіться який він знедолений (ФОТО)

Коли потрібно посівати?

Старий Новий рік або День святого Василя, 14 січня – час посівати. Посівати ходять і дорослі і діти, і хлопчики і дівчатка, але вважається, що в будинок першим повинен прийти саме маленький хлопчик, тому багато господарів не відчиняють двері дівчаткам і чекають саме представника чоловічої статі, щоб не втратити своє щастя й удачу.

За народними повір’ями, першим посівати повинен прийти хлопчик, тоді в будинку весь рік буде благополуччя, багатий урожай і достаток.

Чим раніше прийде перший посівальнік, тим більше успіху і процвітання він принесе в домівку.

Вважається, що засівати потрібно обов’язково в рукавицях, а не голими руками.

Зерно (пшениця, жито, ячмінь) ні в якому разі не можна вимітати до заходу сонця.

Посівальнікам потрібно крім солодощів і гостинців давати гроші або дрібні монети.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -