Зеленський підписав важливий пенсійний закон: що треба знати

Зеленський підписав важливий пенсійний закон: що треба знати

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який стосується призначення пенсій під час дії воєнного стану.

Відповідно до статті 44 Закону, призначення пенсії в Україні здійснюється за особистим зверненням особи або за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку. От тільки війна внесла свої корективи.

Так, Лівобережна Херсонщина, частина Запорізької області, Луганщина, Донеччина і Крим наразі окуповані російськими військами. Тому українці на цих територіях не можуть безпосередньо звернутися до органів Пенсійного фонду України або подати заяву та підтверджуючі документи через веб-портал електронних послуг ПФУ через відсутність на окупованих територіях інтернету та українського мобільного зв’язку.

Саме тому 20 березня 2023 року народні депутати Верховної Ради проголосували за Закон України № 2981-ІХ “Про внесення зміни до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Тепер його підписав і Президент України, Володимир Зеленський.

Закон діятиме в умовах воєнного стану та три місяці після його скасування.

У документі йдеться про те, що українцям, які досягли пенсійного віку, або отримали інвалідність, або втратили годувальника та проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії, пенсія призначається незалежно від дати звернення.

Пенсія призначатиметься:
– за віком — від дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку;

– у зв’язку з інвалідністю — з дня встановлення інвалідності;

– у зв’язку з втратою годувальника — від дня, наступного за днем смерті годувальника;

– за вислугу років — від дня, наступного за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше ніж 24 лютого 2022 року.

Норми закону поширюються також на громадян, які мешкають на тимчасово окупованих територіях або на територіях, де велися бойові дії, та залишили їх.

Читайте також  Зеленський пообіцяв українським вченим мільйон доларів за вакцину від коронавірусу

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело