Прихована агресія: 3 види насильства, яке огортає

Сюди відносяться такі дії, як «поранення чесністю» – «Ти не ображайся, але я тобі скажу начистоту»; вторгнення в особисте життя – «так я читав твої СМСки, а що хіба ти щось від мене приховуєш»; жалю – «Насправді, мені тебе шкода», непрохані розповіді про свій досвід; приниження; та ін.

За своєю суттю, прихована агресія є цілком повсякденними діями, під якими приховані дії агресивні. Адже не всі люди можуть проявляти агресію відкрито.

Обволікаюче насильство

Відомо, що агресія відчувається людьми, як загроза в тому випадку, якщо вона «пробиває» психологічні бар’єри, і заходить занадто далеко у внутрішні кордони. Тоді людині доводиться захищати свій суверенітет та видворяти агресора доступними засобами.

Однак агресія дуже різна. Вона буває явною, такою як фізичний напад, образи, погрози, спрямовані на опонента. Може бути спрямованою на навколишнє середовище, таке як биття посуду або ляскання дверима. А буває ще агресія прихована.

За своєю суттю, прихована агресія є цілком повсякденними діями, під якими приховані дії агресивні. Адже не всі люди можуть проявляти агресію відкрито. Вони можуть боятися відповіді або ж побоюватися, що їх засудять за агресивні дії, а можуть просто вважати відкриту агресію непристойною.

Безліч людей скаржаться на своїх близьких.

Ось, кажуть, живу в сім’ї батьки \ чоловік \ дружина \ свекруха – прекрасні люди. Але мені чомусь якось незатишно, не хочу з ними бачитися, розмовляти, не хочу. І між іншим люди добра мені всіляко бажають, турбуються, переживають, і «навіть не знаю, чому я така невдячна сволота.

Сем Вакнін назвав такий вид агресії або насильства «обволікаючим».

Агресори при цьому застосовують досить тонкі, приховані способи інвазії в чужі межі. Навіть жертва часто не розуміє, що відбувається. Ну, крім того, що жертві чомусь погано і вона з якихось незрозумілих причин відчуває неприязнь до цих чудових людей, які поруч з нею.

Така агресія будується на різних дрібних актах встановлення контролю над жертвою, створення її залежності, невпевненості, відчуття безпорадності, безперспективності життя, ізоляції і т.п. принад.

У довгостроковій перспективі така атмосфера підриває почуття власної гідності і самооцінку. Особистість жертви при цьому набуває параноїдальні або шизоїдні риси, невротизується, що ще сильніше відкриває дорогу для атак агресорів.

Читайте також  Чергова агресія щодо українців у Польщі, зламали ніс 10-річному хлопчику

Вакнін виділяє наступні види огортає насильства (агресії):

1. Газлайтінг – історія цієї назви пов’язана зі старим детективом, де чоловік задумав отруїти свою дружину. Дружина здогадувалася, що відбувається щось не те. Вона бачила, що газові світильники в їхньому будинку горіли нерівним світлом (порушення зору було ознакою отруєння) і жертва весь час звертала увагу чоловіка на цей факт. Чоловік-вбивця же говорив, що їй здається, продовжуючи її труїти.

Так і в разі даного виду агресії, нападник переконує жертву в тому, що її почуття і підозри викликані якимось іншим фактором – втомою, важкою роботою, магнітними бурями, нерозумінням, недоліком компетентності і навіть прихованим психічним розладом і поганим характером.

Тобто все, що відчуває жертва, те, що викликає невдоволення, тут же агресором пояснюється – «тобі просто здається», «ти так думаєш, бо в тебе невроз \ ПРЛ \ депресія, а насправді все нормально», «ти просто занадто гостро реагуєш на звичайні зауваження »,« просто твоя сім’я тобі не давала правильного досвіду, і ти не знаєш, як це буває в нормі ».

Незабаром жертва починає дійсно думати, що з нею щось дуже недобре, якась дійсно хвороба, яка недає реально дивитися на речі. І тільки агресор розуміє, що насправді відбувається, і без нього взагалі ніяк не обійтися.

2. Утримання (witholding) – сюди входять такі заходи з боку агресора, які не дозволяють жертві якось висловити свої думки і емоції.

Відбувається їх насильницьке утримання. Це такі дії, як «бойкот» – відмова від спілкування,

знецінення емоцій – «тільки ідіоти сміються над такими жартами», «тільки психічно хворі засмучуються через такі речі»,

знецінення надій і планів – «ти серйозно думаєш, що ти зможеш», «як про таке можна мріяти», досягнень – «це будь-який дурень уміє»,

жорстокі жарти, блокування спілкування – зміна теми, відволікання на сторонні речі під час розмови, зведення серйозної розмови в жарт, відкладання бесіди на потім,

звинувачення – коли ти починаєш говорити про свої проблеми, то засмучуєш мене і у мене піднімається тиск,

критика – якщо у тебе такі думки, значить ти недостатньо добре щось робиш, треба робити зовсім по-іншому, заперечення раніше мали місце фактів, що викликали негативні емоції жертви, навішування ярликів – «ти так говориш, бо ти ідіот».

Читайте також  "До Нового року попрацюємо – і все!" Богдан здивував зверненням до Зеленського після обміну полоненими

В результаті цих заходів жертва починає обмежувати себе в вираженні своєї думки, емоцій, бажань і планів, як дурних, незрозумілих, недоречних, неважливих. Тобто змушена їх утримувати.

Сюди ж відносяться такі дії, як «поранення чесністю» – ти не ображайся, але я тобі скажу на чистоту;

ігнорування; вторгнення в особисте життя – «Я у тебе просто трохи прибрала в столі і трохи почитала особистий щоденник, а що ти там хіба щось непристойне пишеш, що не можна читати \ да я читав твої СМСки \ листування в чаті, а що хіба ти щось від мене приховуєш;

завищені очікування – ти повинен робити набагато більше, тому, що у тебе на те здібності; безтактності – недоречні зауваження, питання – «а чому у вас до сих пір немає дітей»,

дії, побажання – «ви повинні писати зовсім інше і не про це», поради – «я б на Вашому місці»,

жалю – «Насправді, мені тебе шкода», непрохані розповіді про свій досвід; приниження; пристидження;

поширення інформації інтимного характеру;

створення різних важких ситуацій з метою випробувати жертву;

контролювання через інших осіб – наприклад просить доглянути сусідів, куди і з ким ходить жертва;

НЕ необхідна турбота;

непотрібні подарунки, якими потім вимагають користуватися;

натякають дії – невістка плаче після сварки зі свекрухою, а свекруха демонстративно прибирає предмети, які можна використовувати для суїциду. Невістка не збирається нічого з собою робити, але дії свекрухи кажуть, що вона – невістка занадто неадекватна.

У жертви виникає відчуття незручності за прояви свого життя, так як ці самі прояви викликають негативну реакцію оточуючих. За свої почуття і дії доводиться виправдовуватися, або щоб не виправдовуватися краще взагалі приховувати.

3. Гасіння (blanking) – значить заперечення цінності іншої особистості, зневага її, відмова їй у допомозі, розподілі обов’язків, підтримки.

Наприклад, людина підводить жертву, не з’являється на важливу зустріч, не надає потрібні документи, чоловік відмовляється виділяти гроші на необхідні потреби – купити крем для рук, побутову хімію,яка не викликає алергії, не дає грошей на простеньку стрижку, відмовляє у відвідуванні стоматолога для надання якісної допомоги, непрацюючійдружині, яка сидить з маленькою дитиною, тому, що він не вважає цю потребу важливою. А гроші-то його!

Читайте також  Більш агресивний: назвали симптоми індійського штаму COVID

Чоловік відмовляє в будь-якій допомозі дружині з дітьми, мотивуючи, що це жіноча робота. Батьки відмовляються враховувати інтереси дорослої дитини, самостійно переставляють меблі в його кімнаті, роблять там ремонт на свій розсуд, і на бажану суму, викидають його речі, які вважають непотрібними. Несподівані приїзди мами в гості без попередження і обліку часу та можливості дорослих дітей (яжемать).

Ці моделі агресії можуть поєднуватися між собою, а так само перемежовуватися справжньою турботою та підробленою турботою. Наприклад, каву в ліжко вранці, коли жертва ще спить і не планує прокидатися. Жертва показує ознаки невдоволення і отримує ще 2 таблетки валеріанки, від нервів.

Всі ці ситуації можуть викликати поступовий розвал психологічних бар’єрів жертви. Тим більше якщо жертва має таку якість, як перфекціонізм і вважає, що дійсно не така гарна і не так цінна.

Ще більш ситуація ускладнюється, якщо в ситуацію з огортаючою агресією потрапляє «мила людина». Тобто вона навіть собі чинити опір не дозволяє, тому, що «люди ж правду кажуть \ добра хочуть».

Хочу на завершенняі відзначити, що цей вид агресії зустрічається набагато частіше, ніж, наприклад, агресія явна. Так як жертва не завжди може включити свої захисні механізми, коли через особистісні особливості, а іноді через те, що досить довго не розуміє, що відбувається, то і наслідки бувають досить сумні і руйнівні. Начебто все навколо чинно і приємно, а кордони особистості зметені.

Це стосується не тільки жертв, справжніх і потенційних, щоб вони були уважні до того, що відбувається навколо.

Це так само стосується і агресорів. Часто такі дії відбуваються зовсім не зі злого наміру, а через потребу зміцнити власні погані кордону. Або ж агресори, знову ж через власні погані кордони не розуміють, що вже вторглися на чужу територію. Будьте взаємно уважні до того, що відбувається в ваших відносинах.

Автор: Наталья Стилсон

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -