“Спричиняє крововилив у сітківку”: в Україні фіксують випадки жахливої хвороби, під загрозою діти та дорослі

“Спричиняє крововилив у сітківку”: в Україні фіксують випадки жахливої хвороби, під загрозою діти та дорослі

Кашлюк – серйозне інфекційне захворювання, що потребує своєчасного діагностування та лікування.

Як інформує “НМ”, кашлюк починається як ГРВІ. Через деякий час розвивається нападоподібний кашель аж до почервоніння обличчя, кашель має характерний свист, виникають сльозотечі. Напади кашлю частішають вночі.

– Кашлюк має декілька періодів. У катаральний період захворювання проявляється симптомами респіраторної інфекції. Підвищення температури, сухий кашель. На цьому етапі важко запідозрити кашлюк,- пояснила лікар-інфекціоніст Тетяна Валеріївна. – А вже коли інфекція переходить в період спазматичного кашлю, з’являються напади, специфічні для кашлюка: задуха, конвульсивний кашель.

За словами лікарки, в катаральний період сімейний лікар лікує інфекцію дихальних шляхів. Тому рідко призначаються специфічні дослідження. А коли інфекція переходить в період спазматичного кашлю, а лікар запідозрив кашлюк, тоді може бути проведено відповідне дослідження.

-Можна взяти бактеріологічний мазок. Забір проводиться з задньої стінки глотки на виявлення специфічної палички, – сказала лікар-інфекціоніст. – Також можна провести ПЛР діагностику на виявлення ДНК збудника, або серологічне дослідження на виявлення специфічних імуноглобулінів у крові.

Після визначення точного діагнозу дитячий лікар призначить відповідне лікування.

-Кашлюкова паличка – це бактерія. Вона вражає верхні дихальні шляхи, розмножується в епітелії, виробляє специфічні речовини. Імпульс надходить до центральної нервової системи, внаслідок чого відбуваються рефлекторні кашльові поштовхи, – розповіла Тетяна Валеріївна. – Бактерію ми вбиваємо, призначаючи антибіотики. Але це не впливає на кашель. Для полегшення дихання використовуються неспецифічні методи. Зволоження повітря у приміщеннях, прогулянки на свіжому повітрі, перебування поблизу річок та водойм. Діти на свіжому, вологому повітрі почуваються краще. Також коротким курсом призначаються протикашльові препарати. У період спазматичного кашлю, який триває від семи до чотирнадцяти діб, ці заходи полегшують стан дитини. Якщо це важкий випадок і триває стаціонарне лікування, то застосовують кисневі маски. Бо у дітей раннього віку може виникнути зупинка дихання.

Читайте також  Журналісти назвали лідерів сепаратизму в Україні

У хворих на кашлюк можуть виникнути ускладнення, пов’язані зі спазматичним кашлем: крововиливи в сітківку, надрив вуздечки язика, пневмонія. Всі ці ускладнення лікуються, невідворотніх змін в організмі дитини не відбувається. Вважається, що дитина, яка перехворіла на кашлюк, отримує пожиттєвий імунітет від цієї хвороби.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело