Попит впав і тут раптова новація: відсьогодні змінено правила купівлі валюти в банках та в обмінниках

Попит впав і тут раптова новація: відсьогодні змінено правила купівлі валюти в банках та в обмінниках

Відсьогодні змінилися правила на валютному готівковому ринку.

В Україні з 1 грудня більше не діють обмеження на обсяги можливого продажу готівкової іноземної валюти населенню – зокрема, доларів. При чому ці обмеження знято як з банків, так і обмінників. Таким чином, українці тепер можуть купувати стільки валюти, скільки їм потрібно, пише Оглядач.

Досі ж купити можна було лише певну суму, нагадав нардеп від “Слуги народу” Данило Гетманцев. Зокрема, обсяг можливого продажу готівкової валюти для кожного банку визначався як сума кількох складових:

залишку готівкової валюти у банках станом на 13 квітня 2022 року; обсягу перевищення між купівлею-продажем готівкової валюти та 120% від обсягу купленої безготівкової валюти у населення.

“НБУ скасував обмеження щодо обсягу продажу готівкової валюти населенню. Це важливий крок на шляху до валютної лібералізації, пом’якшення валютних обмежень”, – зазначив нардеп.

Що кажуть в НБУ

У Нацбанку ж наголошують: скасування обмежень на продаж валюти населенню позитивно позначиться на стані ринку. Зокрема, за оцінками регулятора, це сприятиме:

мінімізації різниці між готівковим та безготівковим курсами; стабілізації курсових очікувань; підвищення стійкості валютного ринку.

Попит на валюту впав

Водночас, повідомив нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк, у листопаді попит на валюту на міжбанку в Україні впав. Однак навіть попри продано валюти було “трохи більше, ніж отримано цього місяця від партнерів”, тому слід очікувати на зменшення резервів.

“Сальдо продажів Нацбанку: мінус 2,45 млрд доларів. З добрих новин, попит на валюту трохи впав (до рівня серпня)”, – розповів нардеп.

Читайте також  Долар та євро продовжує рости: курс валюти на 29 січня

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело