Втратимо 5 мільйонів людей: що буде, якщо війна затягнеться на два роки. Прогноз

Після початку активних бойових дій за кордон виїхали понад 8 млн українців, підрахували в ООН. В Інституті демографії заявили, що якщо війна триватиме два роки, з України за кордон назавжди поїдуть до 5 млн громадян.

Якщо війна триватиме два роки, з України за кордон назавжди поїдуть до 5 млн громадян.

Про це директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України академік Елла Лібанова повідомила в ефірі інформаційного телемарафону.

“Головний фактор-тривалість гарячої фази війни. Якщо це закінчиться до кінця року, я думаю, що ми втратимо приблизно 500-600 тисяч населення. Це багато, але це не катастрофа. Якщо війна триватиме, гаряча фаза, скажімо, 2 роки, то це може бути до 5 мільйонів”, – сказала Лібанова.

За її словами, якщо війна триватиме ще довше, поїде ще більше людей.

“По-друге: коли рано чи пізно закінчиться дія обмежень на виїзд чоловіків 18-60 років, то возз’єднання сімей відбудеться не в Україні, а за кордоном”, – зазначила академік.

Лібанова зазначила, що значно складнішим є питання внутрішньої міграції, адже не факт, що люди, які приїхали на відносно безпечні території зі східних та північних областей України, повернуться додому.

“Адже Росія нікуди не дінеться, вона залишиться нашим агресивним сусідом. І всі люди, які будуть повертатися, які виїхали з Чернігівської, Сумської, Харківської областей, будуть розуміти, що повертаються в небезпечну зону. Той бізнес, який поїхав, буде розуміти, що повинен повернутися в небезпечну зону. Тому я не переконана в тому, що ми зможемо відновити довоєнне розміщення населення, бізнесу”, – резюмувала директор Інституту демографії та соціальних досліджень.

Читайте також  "Тепер Третя світова точно розпочнеться". "Дуже болючий удар" по Путіну викликав ажіотаж у російських уболівальників

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело