Вчені назвали найкращі місяці для зачаття дітей

Виявляється, діти, зачаті у червні, липні й на початку серпня, випереджають у розвитку своїх ровесників, а ще є значно здоровішими.

Такого висновку дійшли науковці з Принстонського університету, вивчивши медичні картки тисяч підлітків. Крім того, влітку простіше завагітніти, стверджують вчені. З чим це, цікаво, пов’язано?

— Діє принцип: якщо людина з перших днів народження потрапляє в жорсткі умови (як-от холод), то спрацьовують додаткові адаптивні механізми і, як результат, збільшується активність органів та систем, — каже Олександр Вайсерман, доктор біологічних наук, завідувач лабораторії Інституту геронтології АМНУ. — Крім того, гени, які відповідають за імунітет, найбільш активними є у холодну пору року. Тож діти, зачаті, скажімо, у червні й народжені, відповідно, у лютому, змалку вчаться справлятися з негативними факторами довкілля.

— А що скажете про більшу здатність до зачаття саме влітку?

— Улiтку сеκсyальна активнiсть людей зростає. Свiтловий день довгий, під впливом сонячного свiтла пiдвищується активнiсть гiпофiзу, i органiзм починає виробляти бiльше статеßих гормонiв та гормонiв задоволення. Тож літо — гарна пора для пар, які планують вагітність чи раніше робили невдалі, попри гарне фізичне здоров’я, спроби зачати дитя.

Крім того, вітамін D, який синтезується в організмі під впливом ультрафіолету, — це єдиний вітамін, який діє і як гормон, забезпечує нормальну роботу залоз внутрішньої секреції, імунної системи, позитивно впливає на захисні оболонки нервів, регулює артеріальний тиск, рівень гемоглобіну. “Сонячний вітамін” має позитивний вплив як на організм матері, так і майбутньої дитини. До речі, у вагітних потреба у цьому вітаміні підвищена. І, що найголовніше, організм під впливом сонячних променів продукує рівно стільки вітаміну D, скільки потрібно для здоров’я, без ризику передозування.

Читайте також  «Я люблю тебе, мамо, ти найкраща!», – історія від дитячого хipурга, яку не забути ніколи

— І коли ж усе ж таки краще це робити: у червні чи у серпні?

— Є фактори, які свідчать про те, що краще не зволікати. Річ у тім, що якщо жінка вагітніє пізно влітку, то більша частина її вагітності перебігає у темну пору, коли світловий день короткий. За версією деяких дослідників, унаслідок цього діти мають більшу схильність до депресій. Аби зменшити цей ризик, майбутній мамі доведеться приймати вітамінні препарати і якомога більше гуляти удень.

Ну а тим, хто не встигне укласти “угоду” з лелекою влітку, також не варто впадати у відчай. Адже існує й інша закономірність (її виявили демографи з Італії, Португалії і Японії): малюки, народжені навесні й улітку, — найбільші інтелектуали.

За матеріалами видання “Жіночий порадник”

Шукайте деталі в групі Facebook


Інформує -