Заборона виїзду за кордон чоловікам: чи дійсно такі заходи під час воєнного стану порушують Конституцію

Заборона виїзду за кордон чоловікам: чи дійсно такі заходи під час воєнного стану порушують Конституцію

Чи порушує Конституцію заборона на виїзд чоловіків за кордон. 
Водночас є й низка інших обмежень та заборон, які влада може запроваджувати у таких умовах.

Вже третій рік поспіль українці живуть в умовах воєнного стану, який запровадили через повномасштабне вторгнення російських окупантів. Під час нього військовозобов’язаним чоловікам від 18 до 60 років заборонено перетинати кордон та виїжджати з України, але є і виключення. Втім, суспільство все ще розділене на різні табори, адже дехто говорить, що така заборона є цілком логічною, законною та не суперечить Конституції, інші – що все-таки це рішення обмежує права людей на вільне пересування, які також закріплені конституційно.

Тож чи дійсно під час дії воєнного або надзвичайного стану заборона на виїзд чоловіка за кордон призовного віку є порушенням Конституції? Інформатор розбирався у цьому.

Чи законно забороняти виїзд чоловікам за кордон
Чим довше триває війна, тим голосніше багато наших громадян обурюються забороною на виїзд – вони пишуть гнівні дописи у соцмережах, залишають коментарі політикам та юристам з проханням допомогти їм залишити країну у законний спосіб, а деякі вдаються до нелегальних методів, зокрема, користуються схемами, щоб потрапити до сусідніх країн іншими шляхами, в обхід державних пропускних пунктів. Наприклад, намагаються переплисти річку Тису, яка частково протікає у межах кордону України з Румунією та Угорщиною. Більшість людей для прикладу наводить статтю 33 Конституції України, в якій йдеться, що всі, хто законно перебуває на території нашої держави, мають гарантовану свободу пересування. Зокрема, право вільно перетинати кордон на виїзд. Але з обмеженнями, що встановлені законом.

Читайте також  Передбачене Конституцією: нардеп відповів про вилучення авто під час воєнного стану

Дійсно, конституційні права і свободи людини та громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених самою Конституцією. А у статті 64 КУ зазначається, що права і свободи можуть бути обмежені в умовах воєнного або надзвичайного стану, окрім вичерпного переліку статей, до яких свобода пересування як у межах, так і за межі країні не входять.

Водночас обурені люди намагаються керуватися Законом України “Про порядок виїзду”. У ньому йдеться, що обмеження щодо виїзду чоловікам під час війни не встановлено, а тому заборона виїзду буцімто є незаконною. Втім, у статті 3 чітко визначено, що порядок перетину кордону визначається Кабінетом Міністрів, який і ввів Постанову №57, згідно з якою виїзд з України не військовозобов’язаних чоловіків є законним.

Крім того, в умовах воєнного стану обмеження на право виїзду затверджені статтями 1, 2, 6, 8 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”. Однак, як пояснив юрист адвокатського об’єднання T&T Partners Владислав Юрчак, “указ не встановлює (не констатує) обмежень конституційних прав і свобод людини та громадянина, а лише допускає таку можливість на майбутнє, відтворюючи дослівно відповідні положення Конституції”. Тож, за його словами, усі діючі обмеження наразі є легітимними, оскільки вони виправдані формуванням мобілізаційного резерву України.

Які причини можуть призвести до оголошення воєнного стану
Цей особливий правовий режим запроваджується по всій території держави або ж на окремих її територіях. А підставами для цього можуть бути збройна агресія чи загроза нападу, небезпека державній незалежності України та/або її територіальній цілісності. Тоді ж надаються необхідні повноваження органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування для ліквідації або запобіганню всім загрозам. Запровадження такого режиму пропонується РНБО, погоджується президентом, і затверджується рішенням Верховної Ради України.
Які ще обмеження можливі під час воєнного стану?
Воєнний стан передбачає не лише заборону на виїзд чоловікам, які теоретично можуть бути мобілізовані у військо. Військові командування та адміністрації можуть вживати й інших заходів. Щодо фізичних осіб можуть також запровадити трудову повинність для окремих категорій працездатних осіб, які не залучені до роботи у сфері забезпечення життєдіяльності населення, оборонній сфері та не заброньовані за підприємствами, установами та організаціями. Для цього можна залучити виключно працездатних осіб віком від 16 років, які не мають обмежень за станом здоров’я до роботи в умовах воєнного стану. Серед них можуть бути:

  • безробітні та інші незайняті особи;
  • працівники функціонуючих в умовах воєнного стану підприємств (за погодженням з їх керівниками), – у порядку переведення;
  • особи, зайняті в особистому селянському господарстві;
  • студенти вищих, учні та слухачі професійно-технічних навчальних закладів;
  • особи, які забезпечують себе роботою самостійно.
Читайте також  П'ятимісячний Олексiйко не виживе без пересадки кісткового мозку: "Врятуйте синочка!"

Також для громадян можуть ввести й низку інших обмежень та заборон. Їх впроваджують за необхідності. Зокрема, йдеться про:

  • введення комендантської години;
  • перевірку документів в осіб, а в разі потреби проведення огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян, за винятком обмежень, встановлених Конституцією України.
  • встановлення заборони або обмеження на вибір місця перебування чи місця проживання осіб на території, на якій діє воєнний стан;
  • заборону торгівлі алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі, а також зброєю, сильнодіючими хімічними та отруйними речовинами;
  • запровадження у разі необхідності нормованого забезпечення населення основними продовольчими та непродовольчими товарами;
  • встановлювати для фізичних і юридичних осіб військово-квартирної повинності з розквартирування військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу правоохоронних органів, особового складу служби цивільного захисту, евакуйованого населення та розміщення військових частин, підрозділів і установ;
  • проведення евакуації населення, якщо виникає загроза його життю або здоров’ю, а також матеріальних і культурних цінностей, якщо виникає загроза їх пошкодження або знищення, згідно з переліком, що затверджується Кабміном.

Усі ці заходи відбуваються виключно у межах тимчасових обмежень конституційних прав та свобод людини та громадянина. Тож після скасування дії воєнного стану скасовуються і відповідні заходи.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело