Передбачене Конституцією: нардеп відповів про вилучення авто під час воєнного стану

Передбачене Конституцією: нардеп відповів про вилучення авто під час воєнного стану

Під час воєнного стану в Україні можуть вилучати авто у громадян, але відбирати легковики для потреб армії не будуть, адже це стосується лише специфічних транспортних засобів.

Про це повідомив представник Комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський відповів у відповідь на запит OBOZ.UA.

Він зауважив, що “90% громадян точно не варто перейматися про ці норми” нового законопроєкту №10449 стосовно мобілізації.

“Конституція України допускає обмеження прав свобод людини і громадянина. В тому числі, акцентую вашу увагу, в питаннях володіння і користування, розпорядження своєю власністю, держава може обмежити це право в умовах воєнного стану. Це правило, за великим рахунком, існує в нинішньому законі про мобілізацію, яке передбачає можливість мобілізації транспортних засобів підприємств, організацій і громадян”, – розповів Веніславський.

Водночас нардеп уточнив, що йдеться про тимчасове вилучення або безповоротне вилучення, але з компенсацією вартості цих авто. Також у новому законі вказали, що якщо машина – джерело забезпечення існування її власника, то автомобіль не заберуть.

“Але якщо є більше транспортних засобів, ніж один, якщо вони можуть потенційно бути пристосовані до виконання завдань сектору безпеки і оборони, то вони можуть бути вилучені”, – додав він.

За словами Веніславського, йдеться про вилучення лише специфічних транспортних засобів, а звичайний легковик не потрібен українським військовим. Їм треба вантажівки для перевезення боєприпасів, особового складу та спеціальна техніка, яка забезпечуватиме або здійснюватиме інженерні забезпечення ЗСУ. Також воїнам потрібні позашляховики, які можуть допомагати під час виконання бойових завдань на бездоріжжі.

“Легкових транспортних засобів точно в таких потребах немає. Тому ніхто не буде вилучати звичайні автомобілі легкові, які є в громадян”, – уточнив нардеп.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року – повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Читайте також  Заборона виїзду за кордон чоловікам: чи дійсно такі заходи під час воєнного стану порушують Конституцію

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело