Про це знають далеко не всі: поширена вимога ТЦК є незаконною – роз’яснення юриста

Про це знають далеко не всі: поширена вимога ТЦК є незаконною – роз’яснення юриста

Юрист роз’яснив, яка вимога ТЦК є незаконною
Деякі чоловіки мають право на відстрочку від мобілізації, але при пред’явленні документів, що підтверджують це право у територіальному центрі комплектування (ТЦК), вони нерідко стикаються з неправомірними вимогами. Деталями вирішив поділитися адвокат Володимир Крекотень в Instagram.

Зокрема, правозахисник пояснив, що у ТЦК стверджують, що нібито заява про відстрочку та документи, що підтверджують існування відповідних обставин, військовозобов’язаний має лише особисто надавати, а не поштою.

Мало того, нібито до військкомату потрібно принести оригінали документів, а не копії. Юрист заявив, що такі вимоги суперечать закону.

Крекотень цитує частину 6 статті 5 Закону України “Про звернення громадян”, де зазначено, що якщо письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином особисто або через уповноважену особу, якщо все оформлено згідно із законодавством, тоді це законно. Також письмову заяву зараз можна надіслати й електронною поштою, що теж допускається.

Тобто чоловік може звертатися за законом до ТЦК будь-яким зручним для нього способом. Але при цьому адвокат дав пораду, що не варто все ж таки надсилати листи на електронну пошту.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Володимир Крекотень (@vovakrekoten)

Він пояснив це тим, що ТЦК не має офіційних адрес електронної пошти. Тоді людина не матиме доказів факту отримання вашого листа. Згодом можливі труднощі з доведенням факту порушення ваших прав через це.

Правозахисник додав, що отримавши листа поштою, без будь-яких додаткових умов, відповідно до частини 1 статті 15 зазначеного Закону військкомат повинен розглянути заяву, перевірити викладені в ній факти, ухвалити рішення відповідно до чинного законодавства. Про рішення ТЦК має також повідомити людину письмово. Тобто ваша особиста присутність не потрібна.

Читайте також  Чи будуть обмеження ухилянтам: в Раді ухвалили скандальне рішення

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело