Нові правила мобілізації: чи будуть вручати повістки на кордоні та в консульствах

Нові правила мобілізації: чи будуть вручати повістки на кордоні та в консульствах

Новий закон про мобілізацію, який почне працювати вже з 18 травня, зобов’яже українців за кордоном оновлювати свої дані. Зокрема, у електронних кабінетах.

Про це пише ТСН.ua.

За законодавством, військовозобов’язані чоловіки за кордоном повісток не отримуватимуть. Порядків у консульствах під час звернення для оновлення персональних даних також не видаватимуться.

В нас немає механізму вручення повістки за кордоном, бо це вручають представники ТЦК СП. За кордоном, скажімо так, юрисдикція їх не поширюється“, – розповів член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Процедура поновлення даних за кордоном необхідна, щоб співробітники ТЦК розуміли, скільки військовозобов’язаних громадян України перебувають за кордоном. Після отримання цієї інформації у центрах не витрачають час на оформлення повісток.

У Міноборони наголошують, що для оновлення військово-облікових даних за кордоном чоловіки матимуть змогу скористатися електронним кабінетом військовозобов’язаного.

Українські прикордонники не мають повноважень чи службових обов’язків вручати повістки під час перетину кордону військовозобов’язаними. Якщо ж такі дії працівників ДПСУ матимуть місце, то вони вважатимуться незаконними.

Співробітники прикордонної служби складають відповідні матеріали, складають протокол і передають його до суду. А суддя виносить ухвалу, згідно з якою людині “світить” штраф від 3,4 тис. грн, жодної кримінальної відповідальності за це не може бути“, – розповів адвокат Тарас. Никифорчук.

Читайте також  ГПУ взяла під контроль мобільні розмови та листування українців

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело