Дві зміни у 2024 зачеплять значну кількість людей: одна з 1 січня, інша — з 1 квітня

Дві зміни у 2024 зачеплять значну кількість людей: одна з 1 січня, інша — з 1 квітня

З 1 січня та 1 квітня 2024 року в Україні зміняться розміри мінімальної зарплати. Це означає, що працівники після перерахунку почнуть отримувати більшу виплату.

У державному бюджеті прописано, що підвищення «мінімалки» буде проходити у 2 етапи. Перший настане вже через 3 тижні, тобто відразу з настанням нового року. З 1 січня мінімальна зарплата складатиме 7100 гривень.

Другий етап — з 1 квітня зарплатня складатиме не менше 8 тисяч гривень. У погодинному розмірі працівник вже весною не може отримувати менше як 48 гривень.

Але це нарахування до сплати податків. «Чистими» на руки українці отримуватимуть менші суми, оскільки потрібно заплатити ще податок. Отож, у перші 3 місяці 2024 року ця сума складе 5715 гривень 50 копійок. Надалі підвищиться до 6440 гривень.

Зміна розміру мінімальної зарплати потягне за собою й перерахунок деяких важливих показників. Зокрема, єдиного соціального внеску, податку для деяких ФОПів, штрафів та мінімальної пенсії. Також «мінімалка» впливає на призначення декретних виплат.

Читайте також  Тепер середня пенсія буде такою: українців поставили перед фактом

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело