Чому ви не худнете?

Багато людей страждають на зайву вагу. Мова не про тих, хто має медичні показання або генетично схильний до повноти. Я кажу про здорових.

Причин, за якими людина їсть більше, ніж їй потрібно, дві. Або вона їжею щось компенсує, або заїдає тривогу. Давайте розбиратися разом.

З дитинства батьки нас заохочують солодким за якісь досягнення, наприклад, зробив уроки — отримай шоколад. Людина виростає, починає жити, а в житті мало що радує. Робота не влаштовує, стосунки — суцільний стрес, начальник – дурень, а свекруха — сволота. Щоб якось компенсувати внутрішнє невдоволення, вона починає їсти. І вибирає, зверніть увагу, не овочі з фруктами, а важку, жирну, солодку їжу. Фаст-фуд робить відразу дві чарівні речі: відволікає увагу і створює важкість у шлунку, завдяки якій кров відливає від голови. Таким чином, можна на час забути про проблеми.

Отже, людина і живе за системою «батога і пряника», в якій роль батога грає саме життя. Тобто, вона не отримує задоволення від повсякденності і намагається хоч якось підсолодити будні — в прямому сенсі цього слова.

Їсти, щоб забутися
Окремим пунктом я б виділив тривожність. Це люди, які відчувають тривалий стрес, у них в голові існує установка, що жити небезпечно. Живучи з настирливим відчуттям страху, людина намагається якось відволіктися, наприклад, за допомогою їжі.

Зверніть увагу, що люди із зайвою вагою біжать до холодильника ввечері, а не вранці. На це є причини. Вдень ви зайняті справами, на роботі якісь проекти треба зробити, дітей на гурток відвести. А от коли приходите додому, тривога накриває з головою. І потрібно щось, щоб відволіктися: бутерброд з варенням або шматок торта. Спрацьовує звична схема: кров відливає від голови і приливає до шлунку, голова таким чином «пустує», ви відчуваєте важкість в животі, яка переважує тривогу в голові. І так до нескінченності.

Читайте також  Згвалтували: причина розстрілу в коледжі Благовещенська вражає. Помста за кохану

Що робити?
Дієти, як ви розумієте, не працюють. В основі кожної з них лежить різке скорочення споживання вуглеводів, а саме з них складається наше нервове волокно. Коли тривожна людина відмовляється від «будівельників» нервових клітин, вона може злетіти з котушок. Звідси всі ці зриви. Зверніть увагу, що коли людина під час дієти зривається, вона відразу ж біжить за вуглеводами: поїдає хліб, солодке, пироги. Ніхто не мчить в нападі нервової булімії у м’ясний відділ за корисним курячим філе.

Ще одна причина, за якою дієти не працюють, така: припустимо, ви себе обмежували, вагу скинули, а голову не вилікували. І коли бажаний результат буде досягнутий, що станеться? Правильно, ви повернетеся до колишнього, нездорового режиму харчування. Тому єдиний спосіб остаточно скинути вагу і підтримувати її — це розібратися з психікою.

Запитайте себе: чому ваше життя не приносить задоволення і весь час доводиться заохочувати себе? Адже для когось робота, сім’я, стосунки і є той самий «пряник». І ще з’ясуйте, чи відчуваєте ви тривогу? Чи боїтеся ви речей, які ще не відбулися? В такому випадку є сенс розбиратися з собою, а не з обідом».

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -