Нацбанк вилучає купюри в 500 грн: дуже багато фальшивок

Національний банк вилучає з грошового обороту країни підроблені українські банкноти номіналом 500 гривень 2006 року випуску.


Про це НБУ повідомив у своїй телеграмі №50-0004 / 105578, що опинилася в розпорядженні UBR.ua, пише from-ua.

Регулятор уточнив, що вилучає купюри, виготовлені поліграфічним способом друку і з імітацією ультрафіолетового й інфрачервоного захисту.

НБУ сформулював 13 ознак підробок:

1. Кольори фальшивих банкнот наближені до кольору справжніх банкнот.

2. Зображення на підробках виконані подібними до оригіналу поліграфічними способами друку (глибоким, високим, офсетним). Рельєфність елементів глибокого друку відчувається на дотик. Якість друку гірше, ніж на справжніх банкнотах.

3. Папір підроблених банкнот не флуоресціює в ультрафіолетових променях (УФЛ).

4. Водяні знаки: по-перше, багатобарвний водяний знак (портретне зображення Г. Сковороди) імітований печаткою на зворотному боці банкноти, в УФЛ бачимо, як темне зображення; по-друге – світлий елемент водяного знака (зображення графічного знака національної грошової одиниці України) імітований тисненням паперу.

5. Занурена в товщу паперу захисна стрічка імітована друком на зворотному боці банкноти, текст на стрічці читається, в УФЛ флуоресціює блакитним і блідо-зеленими кольорами (на справжній банкноті – стрічка флуоресціює жовтим і блакитним кольорами). Зі зворотного боку флуоресценція стрічки не збігається з її друкованим зображенням.

6. Захисні волокна: в папері присутні видимі волокна червоного і зеленого кольорів, які в УФЛ флуоресцируют червоним і зеленим кольорами, що не відповідає оригіналу (на справжній банкноті захисні волокна невидимі при денному світлі, в УФЛ мають двобарвну флуоресценцию червоного і зеленого кольорів).

7. Флуоресцентний захист імітовано, кольори флуоресціюючих зображень наближені до оригіналу. З лицьового боку все зображення зеленого кольору в УФЛ світиться жовто-зеленим кольором.

8. Інфрачервоний захист імітовано, карта інфрачервоних зображень наближена до оригіналу.

Читайте також  Нацбанк змінив правила продажу валюти населенню: що потрібно знати

9. Ефект зміни кольору оптично-змінного зображення ромба на лицьовій стороні банкноти імітовано, але кольори відрізняються від оригіналу. На справжній банкноті колір змінюється з фіолетового на оливково-зелений, на підробленої – з фіолетового на оливково-коричневий.

10. Мікротексти імітовані і читаються.

11. Частини наскрізного елемента (цифрове позначення номіналу “500”) при розгляді банкноти проти світла не збігаються.

12. Латентне зображення у вигляді цифрового позначення номіналу “500” імітовано.

13. Магнітний захист не імітовано.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -