Повістки будуть вручати через мейл: що готують військовозобов’язаним під Новий рік

Повістки будуть вручати через мейл: що готують військовозобов’язаним під Новий рік

Верховна Рада України планує прописати можливість вручення повістки не лише особисто під розписку, але і через електронну пошту та рекомендованим листом.

Про це РБК-Україна розповів представник президента у Раді, член комітету з питань національної безпеки та оборони Федір Веніславський.

У законопроекті нардепи збираються прописати можливість вручення повістки не лише особисто, під розписку, але й через електронну пошту та рекомендованим листом. Тобто, пояснив він, сповіщення про надходження рекомендованого листа надходить до поштової скриньки, а сам лист з повісткою мають видати людині особисто в руки відповідними представниками поштових служб.

Щодо актуальності електронних поштових скриньок, то вже фактично діє електронний кабінет військовозобов’язаних та призовників, який буде містити усі ідентифікаційні дані. “Ці норми мають спростити отримання повістки і не дозволяти людям зловживати тим, що він нібито не отримує повістку і не порушує закон

“, – вважає Вениславський.

У період правового режиму воєнного стану та оголошення загальної мобілізації, військовозобов’язані громадяни віком від 18 до 60 років повинні, крім документа, що посвідчує особу, постійно мати при собі й документ про перебування на військовому обліку і пред’являти ці документи для представників ТЦК. За його словами, це робиться для того, щоб не доводилось долучати поліцію для вручення повістки і мінімізувати ризики можливих конфліктних ситуацій.

Також у законопроекті прописують, що повістки можуть вручати не лише представники ТЦК, але й через органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади. У чинному законі про мобілізаційну підготовку та мобілізацію вже передбачено, що ці органи беруть участь у мобілізаційних заходах, але на практиці вони дуже часто уникають цих своїх обов’язків.

Читайте також  Змусять з'явитися до ТЦК без повістки, а викликатимуть телефоном: військовозобов'язаним готують сюрприз

Крім того, у Парламенті передбачають, що військові адміністрації також долучаються до цих заходів.

Наразі ці норми вже є в законопроекті, який ще не зареєстрований, бо напрацьовується. “Дискусії ще продовжуються“, – зазначив нардеп, додавши, що існують усі шанси зареєструвати цей документ у фінальному вигляді вже до кінця поточного тижня.

Нагадаємо, на Закарпатті спіймали ухилянта, який вже вчетверте намагався незаконно перетнути кордон. На цей раз громадянин збирався “подолати” річку Тиса на надувному матраці.

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело