Рада ухвалила новий законопроект про бомбосховища: кому і за що можуть загрожувати штрафи та ув’язнення

Рада ухвалила новий законопроект про бомбосховища: кому і за що можуть загрожувати штрафи та ув’язнення

За закрите укриття штрафуватимуть і навіть каратимуть позбавленням волі

Верховна Рада прийняла за основу законопроект №9362-1, який передбачає серйозні адміністративні та кримінальні санкції за порушення вимог щодо утримання та експлуатації укриттів.

Зокрема, за зачинене укриття порушників чекають штрафи до 17 тисяч гривень, а у разі загибелі людей — до 8 років позбавлення волі.

Проект закону був внесений ще у червні 2023 року після трагічного випадку в Деснянському районі Києва, де через зачинене укриття загинули люди. Після цього інциденту питання було піднято на рівні законодавчих ініціатив, але лише зараз законопроект прийняли у Верховній Раді.

Основні нововведення включають:

Адміністративні штрафи. За зачинене укриття та інші порушення в їх експлуатації штрафи становитимуть від 3400 до 8500 грн.

За повторне порушення — до 17 тисяч грн.

Кримінальну відповідальність. У разі загибелі людей через зачинене укриття передбачається позбавлення волі на строк до 8 років.

Державні інспектори ДСНС можуть одразу складати постанови за такі порушення на місці вчинення правопорушення, без складання протоколу.

Автори законопроекту впевнені, що він сприятиме захисту життя та здоров’я людей, зміцненню цивільної безпеки, а також, встановленню відповідальності посадових осіб за неналежне утримання укриттів та незабезпечення безперешкодного цілодобового доступу до них.

Читайте також  Українців масово оштрафували на 17 тисяч через відсутність масок: де і кого карають

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело