Загальна мобілізація: чоловіків за кордоном позбавлятимуть статусу біженця — Подоляк розповів, що на них чекає

Загальна мобілізація: чоловіків за кордоном позбавлятимуть статусу біженця — Подоляк розповів, що на них чекає

Ухилянтів хочуть позбавити прихистку за кордоном

За словами радника голови офісу президента України Михайла Подоляка, влада намагатиметься домогтися винесення судових рішень щодо осіб, які дали хабар за умови фіктивної довідки про можливість виїзду за кордон для уникнення мобілізації. Він також додав, що не можна розраховувати на масову екстрадицію цих осіб, оскільки це складний юридичний процес. Про це повідомляє Телеграм-канал “Украина Сейчас”.

Подоляк наголосив, що Україна планує створити реєстри тих, хто виїхав за кордон, уникаючи мобілізації завдяки фіктивним довідкам. Однак, при поверненні до України таким особам можуть виникнути юридичні проблеми.

“Якщо вони зараз не повертаються, то коли війна закінчиться, у них будуть певні юридичні проблеми — з’ясовуватимуться підстави, на яких вони залишили країну і так далі”, – зазначив Подоляк.

Нагадаємо, що з початку воєнного стану, який було введено в Україні 24 лютого 2022 року, президент Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію, що набув чинності з 25 лютого. Заборона на виїзд чоловіків віком від 18 до 60 років була введена через це. У кінці серпня Зеленський оголосив, що після очищення військкоматів від корупції буде посилено мобілізацію, оскільки деякі працівники використовують хабарі для визволення громадян від службового призову.

За даними польської влади, від початку повномасштабної війни до країни намагалися потрапити приблизно 80 тисяч потенційних ухилянтів. Деякі особи можуть перетинати кордон навіть у кілька сотень разів. Проте після врахування виїздів та прибуттів до Польщі, кількість залишається на рівні близько 80 тисяч.

Читайте також  Єгорова видала цинічну антиукраїнську заяву: “Проект Україна закритий, в нас давно вже немає держави”

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело