Чи можна обмежено придатних відправляти на фронт: коментар юриста

Чи можна обмежено придатних відправляти на фронт: коментар юриста

Обмежено придатні особи можуть нести службу в частинах чи підрозділах забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах. Також цю категорію громадян можуть переводити у частини, які виконують завдання на фронті, або у безпосередній близькості до нього, але з дотриманням певних вимог.

Про це розповів адвокат Андрій Карпенко.

Згідно з наказом Міністерства оборони України №402

, військового з обмеженою придатністю не можуть направити на службу в морську піхоту чи десантно-штурмові війська. Посада і вид служби мають бути пов’язані з діяльністю саме забезпечення військової частини, тобто посаду стрільця чи гранатометника обмежено придатна людина не обіймає.

У постанові ВЛК повинно бути чітко зазначено, які види служби протипоказані обмежено придатному військовослужбовцю з урахуванням стану його здоров’я.

Якщо ці вимоги не виконані, а військового відправляють на передову, чи вже це зробили, ця людина може подати письмовий рапорт на ім’я командира частини та просити перевести на посаду, яка відповідає стану його здоров’я“, – запевнив адвокат.

Якщо ж на рапорт командування не реагує, його бездіяльність можна оскаржити, подавши скаргу до посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство тощо.

Нагадаємо, раніше ми писали, що обмежено придатні до військової служби служитимуть у підрозділах, які не потребують надмірної фізичної підготовки.

В Україні дев’ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Читайте також  "Цим чоловікам навмисно вручать повістки у раптових місцях, мобілізація забере їх до 1 лютого": не призвуть тільки цих людей

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело