Чи можна військовим перевіряти документи в громадян: відповідь юриста

Чи можна військовим перевіряти документи в громадян: відповідь юриста

Перевіряти документи в українців можуть лише уповноважені представники Нацполіції, СБУ, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Державної міграційної служби, Державної митної служби, Збройних сил, визначені в наказі коменданта.

Про це DT.UA розповів юрист LCF Law Group, молодший лейтенант запасу, інструктор з Tactical combat casualty care Володимир Романчук.

Він розповів про те, що комунікація українців із працівниками територіальних центрів комплектування зазвичай починається із вимоги надати документи для “перевірки списку військовозобов’язаних”. Але далеко не кожна вимога показати документи є правомірною і її необхідно відразу виконувати.

“Так, представники ТЦК зазвичай посилаються на статтю 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану». Вона, зокрема, передбачає можливість військового командування перевіряти документи, речі, транспортні засоби, багаж тощо. Або військовослужбовці у зв’язку із законом згадують урядова постанова №1456, яка якраз і регулює порядок перевірки, чи навіть керується наказом начальника якоїсь військової адміністрації” , – розповів Романчук.

За його словами, керівники військових адміністрацій можуть встановлювати обмеження певних конституційних прав та свобод і мають право перевіряти документи.

Романчук розповів про те, що будь-який військовослужбовець не має повноважень вимагати документи. Насправді перевіряти документи можуть лише уповноважені представники Національної поліції, СБУ, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Державної міграційної служби, Державної митної служби, Збройних Сил, зазначені у наказі коменданта. Вищезгаданий наказ військовослужбовці зобов’язані надати на вимогу громадянина.

Він також наголосив, що захист держави є не довільним правом, а обов’язком, передбаченим статтею 65 Конституції України.

“Ухилення від його виконання є не лише порушенням закону, а й ганебним вчинком. Тому описані далі алгоритми та вказівки покликані не стати “путівником ухиліста”, а зробити мобілізаційні процеси більш зрозумілими, а від того законнішими та ефективнішими”, – резюмував юрист.

Читайте також  Чи можуть мобілізувати осіб від 18 років за новим законопроєктом: думка адвоката

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело