Чи можна не з’являтись до ТЦК після отримання повістки: перелік законних причин неявки військовозобов’язаного

Чи можна не з’являтись до ТЦК після отримання повістки: перелік законних причин неявки військовозобов’язаного

Є декілька причин, які дозволяють законно не приходити до ТЦК.

З 24 лютого 2022 року в Україні діє військовий стан і загальна мобілізація. Зараз тривають мобілізаційні дії, згідно з якими чоловіків від 18 до 60 років можуть призвати до лав армії.

Коли вручають повістку, громадянин має за законом з’явитися до ТЦК для уточнення своїх даних. Там його направляють куди потрібно: чи додому, чи проходити медичну комісію. Зазвичай, неявка до ТЦК з повісткою вважається порушенням. Але є поважні причини, за якими громадянин має право не приходити до ТЦК, навіть, коли йому дали повістку.

Постанова Кабінету Міністрів №673 з чинними змінами пояснює перелік випадків, коли неявка до ТЦК не буде тягти за собою відповідальність перед законом. Причин було більше, наразі вони звузились до трьох основних:

  1. Хвороба, що не дає можливості рухатися без сторонньої допомоги. Тобто, якщо людина не може прийти до ТЦК, тому що не може фізично за станом здоров’я.
  2. Необхідність догляду за хворим родичем: дружиною, чоловіком, дитиною, батьками, батьками жінки або чоловіка. У такому разі ці особи повинні проживати з військовозобов’язаним та у них не може бути інших родичів, які могли б за ними доглядати.
  3. На військовозобов’язаного відкрите кримінальне провадження, застосування адміністративного стягнення тощо.

У разі наявності всіх цих причин, громадянин зобов’язаний надати довідки, офіційні документи, які підтверджують наявність поважної причини для неявки до ТЦК.

Читайте також  “Думала що у дитини відсутнє бажання їсти”: мати 3 дні мoрилa гoлoдoм новонароджене немовля

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело