Соцдопомога для безробітних українців: Хто і скільки отримає вже з січня

Кабінет Міністрів затвердив порядок призначення та виплати тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючим громадянам, які досягли пенсійного віку, але не отримали право на пенсійну виплату у зв’язку з відсутністю необхідного страхового стажу, за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу.

Відповідну постанову Кабмін ухвалив на засіданні.

Постанова набирає чинності з 1 січня 2018 року.

Тимчасова допомога зазначеним громадянам призначається з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2020 року.

Призначення допомоги проводиться структурними підрозділами з питань соціального захисту населення місцевих держадміністрацій строком на 6 місяців і перераховується кожні 6 місяців з урахуванням майнового стану та середньомісячного сукупного доходу сім’ї і виплачується до досягнення такою особою віку, з якого вона набуває право на пенсійну виплату.

Розмір допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для громадян, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних.

Допомога не призначається, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців перевищує 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних.

Допомога також не призначається, якщо хтось з членів сім’ї протягом року до звернення за соцдопомогою купив земельну ділянку, квартиру, автомобіль, товари або послуги з будівництва, ремонту квартири, транспортного засобу, телефонного зв’язку (крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми) на суму понад 50 тис. гривень.

Якщо громадянин приховав дані або свідомо подав недостовірні дані про доходи та майно, в результаті чого були виплачені надмірні кошти, органи соцзахисту визначають обсяг надміру виплачених коштів та встановлюють строки їх повернення залежно від матеріального стану порушника.

У разі неповернення надміру виплачених коштів добровільно вирішується питання про їх стягнення у судовому порядку.

Читайте також  Такі зміни приголомшать усіх: вже у жовтні курс долара суттєво зміниться

За підрахунками Міністерства соціальної політики, реалізація постанови потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету на 2018 рік 136 млн гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -