Стало відомо, як нараховують виплати сім’ям зниклих, полонених та загиблих військовослужбовців

Стало відомо, як нараховують виплати сім’ям зниклих, полонених та загиблих військовослужбовців

Сім’ї українських військовослужбовців, які зникли безвісти, потрапили в полон чи загинули, мають право на виплати. Стало відомо про порядок черговості нарахування грошової допомоги від держави.

Законом визначається перелік членів сімей зазначених військовослужбовців, які можуть розраховувати на фінансову підтримку. Передбачено три черги претендентів на виплати.

  • перша: дружині чи чоловікові;
  • друга: повнолітнім дітям, які проживають разом із дружиною чи чоловіком, усиновителем або законним представником неповнолітніх дітей або осіб з інвалідністю з дитинства незалежно від віку та людей, які перебувають на утриманні військовослужбовців;
  • третя: батькам військовослужбовців.

Наступна черга отримує право на виплату лише за відсутності осіб, які зазначені у минулих чергах. За наявності кількох людей однієї черги їм здійснюють виплату рівними частинами.

Особи, які перебувають у утриманні військовослужбовців, визначаються згідно із законом або у судовому порядку.

Виплата аліментів та частини грошового забезпечення – це різні види. Ті, хто має право на аліменти із зарплати військовослужбовця і на частину зарплати військового отримують їх окремо.

Скільки Україна витрачає на оборону

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що на оборону нашої держави спрямовуються колосальні кошти. У 2023 році на ці цілі було витрачено понад трильйон гривень, а це майже половина всіх витрат, закладених у держбюджеті.

На зарплати військових направили 682 млрд грн. Ще 349 млрд грн пішли на підтримку ЗСУ – купівлю зброї та боєприпасів, військової техніки, оборонної продукції та засобів індивідуального захисту.

Із українського бюджету України витратили 2 трлн 119 млрд грн. На підтримку соцпрограм направили 386 млрд грн, а на медицину – 102 млрд грн. Допомога регіонам (трансферти місцевим бюджетам) коштували ще 112 млрд грн.

Читайте також  "13 000 гривень пенсії": у ПФУ сказали, хто з пенсіонерів в Україні одержуватиме такі виплати у 2024 році

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело