“Долар може перетнути психологічну межу, тиша перед шаленою бурею добігає кінця?”: експерти сказали, яким буде курс валют

“Долар може перетнути психологічну межу, тиша перед шаленою бурею добігає кінця?”: експерти сказали, яким буде курс валют

Гривня демонструє стабільність, втім, експерти попереджають – це ненадовго. І знову стабільність курсу валют в Україні після “валідольного” вересня – перед початком жовтня долар “заснув”, як це було двадцять днів тому. Весь минулий тиждень курс майже не мінявся, хоча незначний низхідний тренд мав місце.

Як інформує “ТСН”, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко та фінансовий аналітик Андрій Шевчишин прокоментували ситуацію.

Що відбувається з курсом валют в Україні

За інформацією спеціалізованих сайтів finance.ua та minfin.com.ua, в неділю, 1 жовтня, на “білому ринку”, це банки та пункти обміну валют, середній курс продажу долара становив 38,20 грн/долар (-10 коп. за тиждень), а курс купівлі – 37,50 грн/долар (-10 коп.). Готівковий євро також здешевшав: на 1 жовтня курс продажу знизився з 41,2 до 40,9 грн/євро (-30 коп.), а курс купівлі – з 40,9 до 40,1 грн/євро (-80 коп.).

Співвідношення між євро й доларом не змінилося і становить 1,06 долара за євро.

На нелегальному ринку, за даними сервісу “міняйло” (miniaylo) сайту finance.ua, де публікуються заявки на купівлю-продаж готівкової валюти між фізособами, курс долара протягом минулого тижня був ще волатильнішим, тобто різко змінним як за величиною, так і за напрямком, ніж два тижні тому. У продажу коливання становили від 38,26 до 38 грн/долар, у купівлі – від 37,99 до 37,44 грн/долар. У підсумку долар за тиждень здешевшав на 23 коп. у продажу і на 26 коп. – у купівлі.

Офіційний курс Нацбанку не змінився – 36,56 грн/долар. Для євро на понеділок, 2 жовтня, НБУ встановив курс 38,74 грн/євро. Це на 16 коп. менше, ніж тижнем раніше, але на 19 коп. більше, ніж у п’ятницю, 29 вересня. Тобто не виключено, що на валютному ринку можлива зміна тренду на висхідний.

Читайте також  Українська ІТ-компанія виграла мільйонний грант Єврокомісії

Як пояснив Олександр Охріменко, нинішнє невелике зниження курсу як на офіційному, так і на нелегальному ринку, викликане зниженням попиту.

“Ті, хто хотів купити готівкову валюту, вважаючи, що долар і далі дорожчатиме, зробили це, ті хто не купив, побачили, що курс пішов униз і утрималися від купівлі як наразі недоцільної. Передусім це стосується нелегального ринку, який переважно працює на невеликий тіньовий бізнес”, – аргументував експерт.

На думку Охріменка, поки нема розуміння, куди піде курс – вгору чи вниз, – і коли це станеться. Тому спред, тобто різниця між курсами купівлі і продажу, продовжує збільшуватися і вже досяг у деяких банках однієї гривні.

Чого очікувати від курсу валют на цьому тижні

Експерти називають тишею перед бурею нинішню стабільність курсу й навіть невелике зміцнення гривні.

Головним чинником, котрий може викликати нове здорожчання валюти, Олег Пендзин вважає просування Нацбанком теми про запровадження плаваючого курсу гривні або можливість її девальвації без визначення конкретної дати, коли це може статися.

“Наразі все спокійно, стабільність курсу залишиться ще тиждень, але надалі все може швидко змінитися. Зараз вирішується питання про надання Україні фінансової допомоги з боку Європи, США та інших країн у 2024 році, – зазначив Олег Пендзин. – Перемовини йдуть складно, найімовірніше, що з різних причин коштів ми отримаємо набагато менше, можливо, вдвічі менше, ніж цього року. Тому альтернативою є девальвація гривні до 41-41,5 грн/долар та її емісія. Однак точні дати непрогнозовані”.

Андрій Шевчишин вважає з вірогідністю близько 30%, що вже у жовтні можлива девальвація гривні.

“Нацбанк активно комунікує з ринком і населенням щодо гривні та перспектив регулювання валютного ринку, водночас не встановлює жодних конкретних дат і може ухвалити рішення в будь-який момент, можливо, навіть найближчими днями, – аналізує експерт. – Найвірогідніші два варіанти: зростання фіксованого курсу на 12,5%, з 36,6 до 41,2 грн/долар, або встановлення плаваючого курсу в межах 41-42 грн/долар. Зараз гривня зміцнюється, бо Нацбанк дозволив українцям купувати безготівковий долар за курсом близько 37,5 грн/долар. Та коли регулятор перейде до керованої гнучкості курсу, очевидно, що все зміниться, готівковий долар також подорожчає вище 41 грн/долар”.

Читайте також  На хабарі у 15 тис. доларів затриманий в.о. заступника Львівської митниці

Олександр Охріменко, навпаки, впевнений: цього року не варто чекати повернення до плаваючого курсу долара.

“Цю тему будуть постійно обговорювати, аби тримати бізнес-суспільство в напруженості. У зв’язку з цим на цьому тижні можливі невеликі ситуативні коливання курсу вгору, потім униз. Щодо девальвації гривні в жовтні-грудні – це більш можливо, але коли й наскільки, наразі прогнозувати складно”, – говорить Охріменко.

Продавати чи купувати валюту

Думки експертів різні. Так, Олег Пендзин пропонує ще якийсь час продовжити заробляти “на межі фолу”, до останнього тримаючись за короткотермінові, на 1-3 місяці, депозити в гривні. На його думку, не варто до кінця осені очікувати девальвації гривні вище 40 грн/долар у купівлі.

“Що буде з курсом наступного року, достеменно стане зрозумілим після ухвалення депутатами закону про держбюджет на 2024 рік. Очікую, що це відбудеться в середині грудня”, – конкретизував Олег Пендзин.

Андрій Шевчишин та Олександр Охріменко пропонують інший спосіб збереження заощаджень: уже зараз вкладати вільні кошти у валюту. Але лише за умови, що скористатися ними планується не раніше весни 2024 року.

Андрій Шевчишин вважає, що треба купувати долари, бо там традиційно менший спред між курсами купівлі і продажу (у відсотках він зараз становить 1,9%, проти 2,7% у євро). Також експерт нагадав про те, що краще купувати не готівковий долар, а безготівковий через валютний рахунок у банку, від 29 серпня його відкривають усім охочим.

“Курс вигідний, для фізосіб це 37,4-37,5 грн/долар з урахуванням комісійних зборів, валюту можна тримати на рахунку, отримуючи ще й невеликі відсотки, до 3% річних, або одразу конвертувати в готівку”, – каже експерт.

Зазначимо: під час конвертації доведеться сплатити комісію у 1,5-2% залежно від банку. В цьому разі реальний курс купівлі становитиме 38-38,25 грн/долар.

Читайте також  Міносвіти хоче узаконити шкільні батьківські внески

Охріменко радить купувати не лише долари, а й євро у співвідношенні 50 на 50. Експерт зазначив: здорожчання євро щодо долара наразі зупинилося, однак, на його думку, воно прискориться 2024 року. Тому в разі конвертації євровалюти можна буде отримати додаткову вигоду. Також інвестиції у євро вигідніші для тих, хто планує подорож або виїзд до країн ЄС.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело