Чи мають право в Україні зупиняти авто для вручення повістки: відповідь правозахисниці

Чи мають право в Україні зупиняти авто для вручення повістки: відповідь правозахисниці

В Україні триває загальна мобілізація. Часто трапляються випадки, коли для вручення повістки правоохоронці разом із представниками ТЦК зупиняють автомобілі. За словами, адвокатки Катерини Аніщенко, в Україні мають право зупиняти автівки для вручення повістки. Якщо ж водій не відкриває вікно і не бере повістку, це може призвести до негативних наслідків.

Про це розповідає “РБК-Україна”.

Адвокатка пояснює, що згідно з законом повістка має бути вручена особисто адресатові.

“Суттєвих змін від початку війни законодавство не зазнало. Місце вручення повісток жодним нормативним актом не встановлено”, – сказала вона.

За її словами, вручення має відбуватися безпосередньо в руки військовозобов’язаному.

“Повістку слід вручити безпосередньо в руки чоловіка, якому вона адресована. Вручення в автомобілі на паркувальному майданчику не є найкращим способом виконання цієї процедури, оскільки можуть виникнути сумніви щодо дійсності вручення та забезпечення права адресата на інформацію”, – зазначила Аніщенко.

Також вона наголошує, що військкоми мають право вручати повістки українцям зокрема й через поліцію.

“Якщо працівники військового комісаріату разом з поліцією вимагають від водія відкрити вікно та взяти повістку, це може розглядатися як офіційний процес вручення. Відповідно до закону, повістка має бути вручена особисто адресатові”, – пояснила Аніщенко.

Читайте також  Антициклон Hermelinde порадує українців комфортною погодою перед першими заморозками

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело