“Повістки видадуть з 1 вересня чоловікам на вулицях, мобілізація посилюється”: українців цих 5 категорій можуть призвати ще до кінця літа

“Повістки видадуть з 1 вересня цим чоловікам прямо на вулицях, мобілізація в Україні посилюється”: українців із цих 5 категорій можуть призвати ще до кінця літа

Загальна мобілізація та воєнний стан тривають в Україні з 24 лютого 2022 року. Примусова мобілізація проходить за секретними мобілізаційними планами, які отримують територіальні центри комплектування і соціальної підтримки.

Як інформує “НВ”, воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні продовжили до 15 листопада 2023 року ― на 90 днів. Відповідні закони прийняла Верховна Рада, щоб затвердити укази Президента.

Воєнний стан та Загальна мобілізація вводять указами президента, і в них відповідно вказуються терміни, обмеження прав на час воєнного стану та заходи з мобілізації. Так, Указ Президента України № 69/2022 передбачає можливість проведення хвиль мобілізації, щоб процес відбувався відповідно до мобілізаційних планів.

«Призов військовозобов’язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами», ― вказано в пункті 4 Указу.

Мобілізаційні плани формує вище військово-політичне керівництво України, вони є секретними, тому їх ніхто не оголошує загалу. Робота територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки з оповіщення та мобілізації відбувається сама за цими планами та відповідно до потреб військових частин та інших формувань.

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що цілі мобілізації, які затвердили ще в лютому 2022 року, досі не досягнуто. Проте в Україні немає ніяких хвиль мобілізації та ніяка нова хвиля не очікується найближчим часом.

Генштаб «у спокійному темпі» справляється з компенсацією втрат, яких зазнає Україна, і не відчуває браку в захисниках країни.

Читайте також  Субота більше не буде вихідним днем! Українцям готують приголомшливі зміни до Трудового кодексу

Крім того, пунктом 5 Указу Президента передбачається, що генштаб ЗСУ самостійно визначає, п якому порядку мобілізувати військовозобов’язаних, резервістів та матеріальні ресурси.

«Генеральному штабу Збройних Сил України визначити черговість та обсяги призову військовозобов’язаних, резервістів та транспортних засобів національної економіки в межах загального строку мобілізації», ― вказано в тексті.

Загальна мобілізація в Україні триває постійно, тому немає ніяких хвиль та черг мобілізації. Призивають чоловіків, придатних за станом здоров’я, які мають необхідні військово-облікові або споріднені цивільні спеціальності. Після мобілізації чоловіки проходять як мінімум один місяць загально військової підготовки, або більше, якщо цього потребує спеціальність.

Кого мобілізують до кінця літа в Україні

Військовозобов’язаними під час воєнного стану вважаються всі чоловіки від 18 до 60 років, які здатні за станом здоров’я виконувати обов’язки після мобілізації. В першу чергу відбулася мобілізація усіх чоловіків, які мають досвід служби, і на другий рік мобілізують уже всіх чоловіків. Мобілізувати можуть:

придатних та обмежено придатних чоловіків від 27 до 60 років не залежно від досвіду служби;

придатних та обмежено придатних чоловіків від 18 до 27 років ― якщо вони проходять службу в запасі;

чоловіків від 18 до 27 років, які проходили строкову службу або закінчили військову кафедру чи вищий військовий навчальний заклад і проходять службу в запасі;

придатних та обмежено придатних чоловіків від 18 до 27 років незалежно від проходження строкової служби ― на контракт;

знятих та виключених з військової служби чоловіків від 18 до 27 років, якщо вони не вчиняли тяжкий злочин і не мають підстав для відстрочки від мобілізації.

Як повідомила речниця Черкаського ТЦК Аліна Кривошея, до кінця літа повістки будуть вручати чоловікам, які ще не отримували повісток та ВПО. На вулицях та адресно вручають повістки про уточнення даних ― після цього в ТЦК необхідно надати документи, які підтверджують підстави про відстрочку, якщо вони є.

Читайте також  Чорний грудень для військовозобов’язаних: у Раді готують нові правила мобілізації – вже ніхто не відкрутиться

За словами військовослужбовиці, мобілізувати будуть, якщо є потреба в її військово-обліковій спеціальності. У кого немає військово-облікової спеціальності ― спочатку будуть направляти для її отримання:

«Мобілізаційне розпорядження видається тоді, коли є потреба в людині з її військово-обліковою спеціальністю, яку вона здобула раніше на строковій службі чи контрактній. Під час вручення зважають на визначення військово-лікарської комісії. Для тих, у кого немає військово-облікової спеціальності, їх направляють на підготовку».

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело