Хто з абітурієнтів може отримати пільги під час вступу у 2023 році: що потрібно знати про квоту 2

Хто з абітурієнтів може отримати пільги під час вступу у 2023 році: що потрібно знати про квоту 2

Такі пільги передбачені певним категоріям українців, які вступають до ВНЗ.

Деякі українці, які планують вступати цього року, можуть не пред’являти у ВНЗ результати НМТ. Їм дозволено пройти співбесіду, але з кожного предмета, з яких обов’язковими є математика та українська мова, а третій– на вибір.

За відповіді на співбесіді нараховуються бали, які після цього переводять у конкурсні бали для того, щоб абітурієнт взяв участь у конкурсному відборі на спеціально виділені бюджетні місця.

Українців попереджають, що кожен ВНЗ вимагає пройти співбесіду по пільзі, тому при вступі до інших закладів доведеться проходити декілька співбесід. Такі пільги передбачили для тих, хто йде за квотою 1 чи 2.

Хто може скористатися квотою 2:

  • люди з тимчасово окупованих територій (ТОТ);
  • ті, хто проживає на території бойових дій і не зареєстрований як ВПО, а також ті, що переселилися звідти після 1 січня 2023 року. Тобто люди, у яких місце проживання зареєстроване у зоні бойових дій.

Таким людям дозволяється дистанційно подавати заяви на вступ і проходити співбесіду онлайн, оскільки через обставини їм не завжди вдається здати НМТ на місці. Якщо все пройде успішно, абітурієнти приїжджають до ВНЗ та укладають договір про навчання протягом трьох місяців.

Усього на пільгу за квотою 2 виділяють 10% місць, але не менше одного місця, а у тимчасово переміщених ВН – 40%. Однак ця пільга не зобов’язує вступників проходити виключно співбесіду, результати НМТ за наявності теж оцінюватимуть за квотою 2, а не за загальним конкурсом.

Читайте також  У школах Києва почався прийом документів до перших класів. Що потрібно знати батькам

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело