Яким буде курс долара після того, як росія вийшла із зернової угоди

Яким буде курс долара після того, як росія вийшла із зернової угоди

Раніше економічні оглядачі зазначали, що певна курсова стабільність в Україні забезпечується, в тому числі через роботу так званого зернового коридору.

Зараз росія вийшла з угоди, а її окупаційні війська вже кілька днів здійснюють обстріли портової інфраструктури. Українська влада в терміновому порядку шукає альтернативні шляхи поставки зерна на зовнішні ринки. Також ведеться дискусія, чи можливі подальші поставки без участі рф. Хоча, як заявили днями окупанти, вони готові вдарити по кораблях, які плистимуть до українського порту.

Що ж буде з курсом долара у світлі цих подій?
Українська влада намагається домовитися про відновлення зернового коридору, і такі перспективи є. Можливо, без залучення росії, каже керівник відділу аналітики Concorde Capital Олександр Паращій. За його словами, очікувати на вирішення проблеми можна протягом одного-двох місяців. Водночас на курс долара в Україні блокування морського коридору не вплине.

Зараз в Україні менше зерна, ніж було до війни, тому зерновий коридор хоч і важливий, але вже не на стільки критично. Аналітик каже, що він ще має вагоме значення для аграріїв, бо це найдешевший спосіб вивозити пшеницю та кукурудзу. А от стосовно інших культур — вони вже вивозяться альтернативними шляхами.

Ситуація справді значно краща, ніж була під час відкриття зернового коридору, додає своєю чергою директорка з наукової роботи, керівниця Центру економічних досліджень Вероніка Мовчан. Зерно, яке зараз зберігається в Україні, можна вивести без зернового коридору. Наприклад, використовувати дунайські порти, які останнім часом активно розвиваються, а також залізничними коліями.

Враховуючи сказане експертами, можна зробити висновок, що великого впливу на курс долара вихід росії із зернової угоди не буде мати.

Читайте також  Що буде з доларом після війни: експерт дав несподіваний прогноз

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело