Чи може керівництво змусити працівника з’явитися в ТЦК: адвокат вказав на важливі нюанси

Чи може керівництво змусити працівника з’явитися в ТЦК: адвокат вказав на важливі нюанси

Конкретні терміни явки встановлюють ТЦК у повістках, які можуть вручати роботодавці, зокрема.

В Україні роботодавці можу бронювати своїх співробітників, тим самим даючи їм відстрочку від мобілізації, але водночас їм загрожує штраф, якщо вони найматимуть працівників без військово-облікових документів або порушуватимуть порядок військового обліку.

Це означає, що роботодавець може направити працівника до військкомату, проте не всі з них придатні до служби. Адвокат Андрій Межирицький 

пояснив, що робити чоловікові, щоб довести право на відстрочку, якщо він непридатний.

Порядок оповіщення військовозобов’язаних про те, що їм потрібно з’явитися до ТЦК не регулюється нормативними документами, як зазначив правозахисник. А ось конкретні терміни явки встановлюються ТЦК у повістках, які можуть вручати роботодавці, зокрема.

Тобто керівник може сповістити працівника, що йому треба з’явитися до військкомату, але належним способом. Винятково повістка є основою явки в ТЦК.

Підприємство має надати особисті дані працівників, і лише після цього ТЦК направляє розпорядження разом із повістками відповідно до кількості викликаних. Керівник як уповноважена особа вручає повістки під підпис.

Якщо керівник підприємства, де працює чоловік, не вручив йому повістку, такий чоловік не вважається належним чином повідомленим про необхідність явки в ТЦК. Штрафи у такому разі не діють.

Однак у разі, якщо керівництво направить інформацію про дані працівника та про повідомлення у ТЦК, а той не з’явиться у термін, то можуть скласти акт про адміністративне правопорушення та застосують штраф у розмірі від 3400 грн. до 5100 грн.

“В такому разі, треба бути оскаржувати таку постанову до суду з вищезазначених підстав. Про наявність такої постанови Ви зможете дізнатись якщо отримаєте її поштою ( в разі якщо Ви проживаєте за місцем реєстрації), або з додатку Дія (коли постанова потрапить до державного виконавця)”, – додав адвокат.

Читайте також  Володимир Гройсман заявив, що подасть у відставку якщо депутати не приймуть закон про антикорупційний суд

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело