“Покрова Пресвятої Богородиці та День захисників і захисниць України”: сьогодні – одне з найбільших свят церковного календаря

“Покрова Пресвятої Богородиці та День захисників і захисниць України”: сьогодні – одне з найбільших свят церковного календаря

Сьогодні (1 жовтня) українці відзначають День козацтва, а християни відзначають одну з важливих подій церковного календаря – свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Як повідомляє “Інформатор”, іменини сьогодні святкують Віра, Георгій, Іван, Михайло, Микола, Олександр, Олексій, Петро, Роман.

1 жовтня – яке сьогодні церковне свято

За народним віруванням, сніг на Покрову справді має цілющу силу, але виключно той, на якому ще немає жодних слідів. Таким снігом люди вмивалися і вважали, що він подарує здоров’я та захист від нечистої сили

Щороку 1 жовтня християни відзначають одну з важливих подій церковного календаря – свято Покрови Пресвятої Богородиці. Цього дня вшановується заступництво Божої Матері за весь людський рід, її любов та допомога в позбавленні нас від смутку та хвороб. Історія цього свята дуже давня й пов’язана з красивою легендою про спасіння Богородицею християнського міста від ворожого війська.

В далекі часи знаходилося чимало охочих завоювати центр християнської віри Константинополь, це багате й величне місто. Столиця Візантії пережила кілька тривалих та жорстоких ворожих облог, одна з яких сталася у 910 році – тоді Константинополь оточило потужне військо сарацинів. Оборонний ресурс вже було вичерпано, і мешканцям міста залишалося сподіватися лише на допомогу небесних сил.

Налякані люди зібралися у головній церкві – Влахернському храмі на всенощну службу (саме в цьому храмі зберігалися як святині риза та пояс Божої Матері). Мешканці міста у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.

Як і в кожне релігійне свято, віруючі на Покрову передусім відвідують церкву, щоб поставити свічку, відстояти службу і звернутися до Божої Матері з молитвою. Зазвичай молоді дівчата просять у Богородиці щасливого заміжжя, старші люди – заступництва для своїх родин, зцілення від хвороб, матеріального благополуччя. Вважається, що щире звернення до Цариці Небесної в день Покрови дає людині захист на цілий рік.

В народі є прикмета, що добро, зроблене цього дня, завжди повертається сторицею. Тому на Покрову багато людей намагаються допомогти бідним та недужим. Раніше чоловіки в українських селах безкоштовно допомагали по господарству вдовам або сиротам, а жінки пригощали обідом незаможних односельчан.

Читайте також  Гончарук після образ перейшов до шантажу Зеленського! Переступив усі межі, рано чи пізно

1 жовтня – яке сьогодні свято в різних країнах

Божа Матір вважалася небесною берегинею козаків, а також на покрови козаки вирушали на зимівлю по хуторах, тому цей день став днем українського козацтва.

День українського козацтва – відзначається 1 жовтня з 2023 року. Свято було перенесене указом Президента України від 28 липня 2023 року, зміна дати пов’язана з переходом Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар.

У 1999 році Президент України видав указ щодо призначення 14 жовтня Днем українського козацтва. Дата обрана не випадково, оскільки саме в цей день віряни святкували Покрову Божої Матері, яка вважалася небесною берегинею козаків. Тому це свято ще називається Козацька Покрова. Також у цей день січовики обирали нових отаманів.

Наприкінці XV ст. в історичних документах вперше з’явилась інформація про козацтво. На той час козаки охороняли кордони між Литовським князівством та Кримським ханством.

Волелюбні козаки понад усе прагнули встановлення незалежної держави. На одному з островів Дніпра було засновано центр – Запорізьку Січ. Протягом тривалого часу, після ряду гучних битв під проводом гетьмана Хмельницького, козацькі війська викликали великий страх у ворогів. Та наприкінці XVIII століття Запорізька Січ була зруйнована за наказом Катерини II.

Відповідно до українського законодавства, ветеранами вважаються учасники бойових дій, ветерани військової служби, постраждалі учасники Революції Гідності, учасники війни, особи, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Кожен рік 1 жовтня в Україні відзначають День Ветерана. Започаткували це свято в 2004 році відповідно до Указу президента. В цей день висловлюють повагу та подяку як ветеранам, які пройшли Другу світову війну, так і воїнам, що боронять незалежність держави під час російської агресії.

Вперше ветеранами називали римських солдатів, які понад 20 років служили імперії. За свою службу вони отримували щедрі грошові винагороди або земельні ділянки. Кожен легіонер за віддану службу мав право стати мешканцем Риму.

В Україні функціонує Міністерство у справах ветеранів, головними завданнями якого є соціальний захист, реабілітація та інша допомога ветеранам та членам їхніх сімей. Воно також займається питаннями надання статусу УБД, особи з інвалідністю внаслідок війни, оформлення пільг тощо.

Ця подія була започаткована в Україні, щоб підкреслити важливість забезпечення національної обороноздатності та територіальної цілісності України, особливо враховуючи війну на сході України, що триває з 2014 року.

День територіальної оборони України запровадив президент Володимир Зеленський – він відзначається кожної першої неділі жовтня. Офіційною підставою заснування свята став Указ №417/2020 “Про День територіальної оборони України”.

Читайте також  Україна закликала ЗМІ Італії об'єктивно висвітлювати справу Віталія Марківа

У 2017 році міністр оборони України розробив проект вдосконалення організації територіальної оборони. Реорганізація передбачала формування бригад територіальної оборони в усіх областях, що розпочалася у 2018 році. Кожна область України має щонайменше одну бригаду, а прикордонні області – більше однієї.

День захисника України переіменовано у 2021 році на День захисників і захисниць України.

З 2023 року День захисників і захисниць України в Україні відзначатиметься 1 жовтня, згідно Указу Президента України. Свято відзначається, щоб вшанувати захисників нашої держави – наших сучасників, які боронять незалежність України під час російської агресії, та згадати про українців, які жертвували своїм життям заради Батьківщини від часів козаччини до років визвольного руху в двадцятому столітті.

Зі святом вітають всіх захисників і захисниць України – і жінок, і чоловіків. Триває війна. Відзначити цей день найкраще підтримкою Збройних Сил України. Зробіть щедрий донат, допоможіть ветерану війни, відвідайте та надайте підтримку пораненим захисникам, вшануйте сім’ї загиблих захисників.

Всесвітній день вчителя зарахований до системи міжнародних днів Організації Об’єднаних Націй

День вчителя відзначається в першу неділю жовтня. Але неофіційно його відзначають в першу п’ятницю, щоб учні могли привітати своїх викладачів, вчителів, вихователів. В Україні свято має широке визнання – святкується не тільки вчителями, але й учнями, студентами та їхніми батьками.

В незалежній Україні день освітянина офіційно почали відзначати в 1994 році після того, як 11 вересня було видано Указ Президента України “Про День працівників освіти”. Та ще задовго до цього дня працівники педагогічної сфери отримували почесті та вшановування як у світі, так і в самій Україні.

5 жовтня – офіційна дата Міжнародного дня вчителя. Саме цього дня в далекому 1966 році, в Парижі відбулася Спеціальна міжурядова конференція, на якій були розглянуті питання щодо статусу вчителів. На конференції було прийнято важливий документ, який увібрав до себе перелік постанов про підвищення статусу педагогів в інтересах якісної освіти.

Найкращим подарунком на день вчителя стане букет осінніх квітів чи виготовлена руками дитини листівка. Часто окремі учні та цілі класи, щоб виявити вдячність улюбленому педагогові, дарують солодощі, книги, канцелярське приладдя, символічні подарунки.

І хоча в нас це свято поки не здобуло загальну прихильність, але його популярність щороку зростає. Адже цей День спрямований на інтеграцію фізичної активності в повсякденне життя

Читайте також  “Ніколи не була повноцінною державою”: Кучма зробив різку заяву щодо України

Україна поступово приймає європейські цінності. В тому числі приєднується до пропаганди здорового способу життя. Всесвітній день пішої ходи в Україні відзначається в рамках Європейського тижня спорту. Пропагує переваги ходи, як найбільш природного і доступного виду фізичної активності, ідеального для підтримання здоров’я та фізичної форми.

Міжнародна асоціація спорту для всіх, ТАФІСА, з 1991 року започаткувала в Німеччині Всесвітній день пішої ходи. Який проводиться щорічно в перші вихідні жовтня та деінде в інші дні жовтня. В Україні цей день почали відзначати починаючи з 2016 року. Кожного року в святкуванні беруть участь більше 15 мільйонів людей в більш ніж 200 містах світу. Основний посил цього дня: відкритість для громадян будь-якого віку, походження, дієздатності і статі.

Цей день також виступає на захист прав музикантів, наголошуючи на свободі музичного самовираження, праві на навчання, доступ і справедливу винагороду.

Міжнародний день музики, що відзначається щорічно 1 жовтня, є глобальною подією, ініційованою Міжнародною музичною радою (International Music Council) з метою вшанування музичного мистецтва та його здатності об’єднувати людей, сприяти миру та взаєморозумінню між різними культурами.

Міжнародний день музики був започаткований у 1975 році лордом Ієгуді Менухіним, видатним скрипалем, диригентом і тодішнім президентом Міжнародної музичної ради (IMC), асоційованої організації ЮНЕСКО. Заснована в 1949 році, IMC вірила в перетворюючу силу музики, яка об’єднує спільноти і сприяє зміцненню миру в усьому світі. Рішення присвятити день музиці було прийнято на 15-й Генеральній асамблеї IMC в Лозанні в 1973 році, а перше святкування відбулося 1 жовтня 1975 року.

Це день, коли в деяких країнах влада зупиняє рух транспорту, щоб зберегти кілька хвилин тиші і обмежити звукове забруднення, дозволяючи симфоніям звучати, особливо рано вранці. Це день, коли можна насолодитися моментом і відчути релаксацію за допомогою музики.

Якою буде погода Якщо на березі не опало листя, то осінь буде затяжною, а зима – пізньою. Якщо птахи не поспішають із відльотом, то осінь буде затяжна та тепла, а зима м’яка. Погода в цей день віщує таку саму і 1 квітня. Що не можна робити 1 жовтня Працювати, займатися прибиранням по дому. Сваритися, сперечатися і поганословити. Скупитися і відмовляти у допомозі. Переїдати та вживати алкоголь.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело