Горіли десятками: боєць ЗСУ розповів, що трапилося з “елітними” десантниками Путіна

Український нацгвардієць із позивним “Фоксом” розповів про один із ключових епізодів протистояння російським окупантам під час оборони Харкова.

Свого часу командир бригади псковського спецназу полковник Бушуєв став одним із перших у російській армії, хто потрапив у немилість до Володимира Путіна і був відсторонений від командування. Вся справа в тому, що саме він відмовився спрямовувати підлеглих у зону бойових дій через великі втрати, вступив у конфлікт із командуванням 20 армії та Західного Військового округу. Про те, чому так сталося, розповів у відвертому інтерв’ю боєць Нацгвардії із позивним “Фоксом”.

У березні 2022 року всі видання писали про те, що на Харківському напрямку елітний псковський спецназ зазнає великих втрат особового складу і відмовляється виконувати накази, через що в командуванні ЗС РФ почалися конфлікти.

Боєць Нацгвардії з позивним “Фоксом” розповів про один із ключових епізодів цього протистояння. Відео було опубліковано у YouTube Східного оперативно-територіального об’єднання НГУ.

Так, за словами нацгвардійця, 27 лютого до Харкова почали заходити групи спецпризначення росіян та прориватися до центру Харкова. Згідно з розвідданими, отриманими українськими військовими, місто мали штурмувати друга окрема гвардійська бригада спеціального призначення, що дислокується в Пскові, а також 25-а окрема гвардійська мотопіхлива бригада та кілька підрозділів Росгвардії.

У спеціалізованій школі №134 бійці псковського спецназу обладнали форпост для подальшого просування до міста та захоплення важливих промислових об’єктів, вважаючи, що цей навчальний заклад – “ахіллесова п’ята” Харкова. Саме ця будівля і стала їхньою смертельною пасткою.

“Ми отримали наказ на штурм. За попередньою інформацією в районі (станції, – ред.) метро “Київська” була одна з груп сумнозвісних псковських спецназівців. У “Київського “Роста” (мережа супермаркетів, – ред.) вже була одна з ліній оборони Харкова, її тримала територіальна оборона Наскільки я знаю, “Фрайкор” були одними з перших, хто вів бій із ними. Там ще працювали колеги зі спецпідрозділу “Корд”, – розповів Фокс.

Читайте також  Астролог побачив "велику війну" у 2023-му, на Росію чекають страшні події (відео)

За його словами, окупанти даремно розраховували на ефект раптовості, оскільки захисники Харкова мали великокаліберні кулемети, гранатомети, під вогневим прикриттям заходили до школи.

“Товариші з “Корду” вже мали спроби штурму, “швидкої зачистки”, зібрали інформацію про супротивника, взяли бранця, який згодом розповів, хто він насправді, без “легенди””, – наголосив боєць.

За його словами, противник був підготовлений до бойових дій у місті, проте не врахував особливостей конструкції – вона була дерев’яна та палала, як смолоскип.

“Час грав проти нашого супротивника. Це була одна група тієї ж другої бригади, псковські спецназівці, було їх до тридцяти чоловік. І на той час вони вже всі забарикадувалися на горищі. Ми пішли зачищати кожне приміщення, кожен поверх цієї школи”, – розповів “Фокс”.

На заклики скласти зброю та здатися в полон, окупанти відповідали вогнем. Тим часом будівля палала і вибухала до самого ранку.

“Я знаю, що, як завжди, пропаганда РФ намагається зробити з цих хлопців героїв, але це не так. Єдине, що вони зробили, це без честі загинули – згоріли живцем. Врятувався тільки полонений. Коли вогонь дійшов до горища, вони почали самі вистрибувати у протигазах із будівлі”, – розповів нацгвардієць.

Його слова підтверджував свого часу і керівник Центру оборонних реформ, координатор міжвідомчої платформи протидії гібридним загрозам, яка здійснює свою діяльність у рамках співробітництва Україна – НАТО, Олександр Данилюк на своїй сторінці у Facebook.

“Згідно з даними української розвідки, у другій окремій бригаді спецназу ЗС РФ (Псков) в результаті боїв на харківському напрямку вже понад 30 загиблих, 26 поранених і більше 50 зниклих безвісти, 7 здалися в полон”, – заявив він раніше.

Читайте також  "Тут 85-90%, міняти нікому. Нам усім брехали!" Окупанти почали усвідомлювати правду про війну в Україні. Запис розмови

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело