Змія опинилася в квартирі чоловіка, який напередодні відпочивав на природі (фото)

Увечері 5 серпня в квартирі на проспекті Героїв у Дніпрі чоловік виявив змію.

Відповідне повідомлення надійшло на телефон «101» о 18:07, передає Головне управління Держслужби з надзвичайних ситуацій в Дніпропетровській області.

Прибулі на місце події рятувальники зловили змію за допомогою пристрою для вилову змій. Плазун був завдовжки 50 см.

Виявляється, плазун випадково потрапив у квартиру, заховавшись в речах власника, який напередодні відпочивав на природі.

Також повідомляється що змію вивезли за межі міста.

Що робити, якщо вкусила змія?

Зоологи радять, якщо укусила змія, перш за все слід визначити, отруйна вона чи ні. На місці укусу залишаються сліди від зубів змії у вигляді двох серпоподібних смуг, утворюючих напівовал із дрібних точок.

Неотруйна змія залишає тільки цей слід на шкірі. Якщо ж укусила отруйна змія, то в передній частині напівовала між серпоподібними смугами є дві ранки (сліди від її двох отруйних зубів), з яких зазвичай витікає кров.

Побачивши, що змія отруйна, перш за все треба постаратися якнайшвидше відсмоктати з рани отруту, постійно її випльовуючи. Не можна цього робити тим, у кого є поранення слизової губ або порожнини рота. Рану слід обробити 5% спиртовим розчином йоду або одеколоном чи спиртом.

Відсмоктавши отруту, необхідно обмежити рухомість потерпілого. Якщо змія укусила в ногу, прибинтувати її до другої ноги та, підклавши що-небудь під ноги, злегка підняти їх. При укусі в руку необхідно зафіксувати її в зігнутому положенні.

Щоб прискорити виведення отрути, треба давати потерпілому пити більше чаю і лужної мінеральної води.

Найбільш ефективний засіб проти зміїної отрути – полівалентна протизміїна сироватка, введена не пізніше ніж через 30 хвилин після укусу. Але вводити її може та повинен тільки медичний працівник. Самостійність небезпечна через можливий розвиток алергічних реакцій на введення сироватки.

Читайте також  Вбивця 11-річної Даші Лук'яненко вийде на волю, українці лютують: все вирішить одна експертиза

Головне: потерпілого потрібно якомога швидше на носилках або транспортом доставити в найближчий медичний заклад.

В жодному випадку не можна накладати джгут на кінцівку вище місця укусу. Це не перешкоджає всмоктуванню і розповсюдженню отрути в організмі, але порушує кровопостачання в кінцівці та сприяє розвитку некрозу (омертвіння) тканин, накопиченню продуктів розпаду в кінцівці та різкому погіршенню стану хворого після зняття джгута.

Забороняється припікати місце укусу вогнем, хімічними речовинами, а також розрізати рану на місці укусу.

Гадюки, які живуть в Україні, зазвичай уникають людей і можуть вкусити тільки захищаючись: якщо на неї наступити, вдарити чи залізти у її гніздо. Тому, якщо ви побачили змію, не варто панікувати, бігти чи бити плазуна.

Треба уникнути контакту із гадом. Головне – не шкодити тварині. Якщо ви не будете рухати плазуна, він просто відповзе убік, – запевняють спеціалісти.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -