Українським чоловікам пропонують виїжджати за кордон за щомісячний внесок

Згідно з законодавством України військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років не можуть виїжджати за кордон. Однак існують певні винятки. Черговий запропонували 13 вересня.

Внести зміни до законодавства України щодо порядку виїзду громадян за кордон в особливий період запропонував депутат від “Слуги народу” Георгій Мазурашу. Така можливість надаватиметься на умовах гарантованої фінансової підтримки Збройних Сил України.

Як відомо, для перетину кордону України, громадяни повинні надати низку стандартних документів. В умовах воєнного вони розширені іншими, передбаченими для дозволу військовозобов’язаним чоловікам покидати Україну.

Такі громадяни повинні при перетині кордону додатково надати рішення органу державної влади про офіційне відрядження за кордон (у тому числі для перевезення гуманітарних вантажів), або документи, що засвідчують факт навчання чи вступу на навчання у закордонному навчальному закладі, або письмове погодження на виїзд за кордон від територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Однак автори законопроєкту підкреслюють, що сьогодні в Україні “зроблено акцент на “совкові” заборони та примус, що є категорично неприйнятним для нашого свободолюбивого народу. І це приносить багато зайвих непотрібних проблем”.

Які зміни запропонували внести

В законопроєкті пропонують чоловікам сплачувати кошти на підтримку захисників України. Згідно з задумом, прикордонникам можна буде надавати документи, які будуть підтверджувати:

наявність рахунку в одному з державних банків України з гарантійним внеском у розмірі не менше 5 прожиткових мінімумів, кошти з якого чоловік не може використовувати за межами України, передачу цьому банку нотаріально засвідченої заяви про добровільний обов’язок поповнювати рахунок у цьому банку із гарантійним внеском, який дорівнюватиме мінімум розміру податків з мінімальної зарплати за кожен місяць або частину місяця перебування за кордоном під час дії воєнного стану, дозвіл відраховувати з цього рахунку мінімальну суму для збору коштів на підтримку ЗСУ після завершення кожного місяця, протягом якого громадянин перебував за межами України під час дії воєнного стану (або якщо громадянин не повідомив банк про повернення в Україну). Важливо! Згідно з цим законопроєктом, чоловіки, які виїхали з держави під час дії воєнного стану, для повернення в Україну мають додатково надати підтвердження виконання цих умов.

Читайте також  “В нападі білої гарячки”: Подружня пара перерізала один одного

Також у законопроєкті пропонують військовозобов’язаним чоловікам, які виїхали з України та не мають права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, для в’їзду в Україну добровільно перерахувати на спеціальний рахунок кошти на підтримку ЗСУ. Сума, згідно з задумом, повинна дорівнювати 10 розмірам прожиткового мінімуму за кожен місяць перебування за межами держави під час дії воєнного стану.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело