Перші результати місцевих виборів до ОТГ здивували українців

У більшості регіонів України самовисуванці перемогли “Слуг народу” на виборах в об’єднаних територіальних громадах.

 

Наприклад, за даними паралельного підрахунку голосів в Миколаївській області на виборах сільських голів в Веснянській і Мішково-Погорілівській об’єднаних територіальних громадах з великим відривом перемагають кандидати-самовисуванці.

Про це повідомляє миколаївський журналіст Олег Деренюга в своєму телеграм-каналі.

У селах Капустине, Ташкент, Коларово і Погорілове перемагає чинний глава Мішково-Погорілівської ОТГ Андрій Ботанін. Його конкурент – висуванець партії “Слуга народу” Ігор Бурда програв з великим відривом. За попередньою інформацією, Андрій Ботанін набрав 2228 голосів, Ігор Бурда – 114 голосів.

Аналогічна ситуація і на виборах глави Веснянської ОТГ – там з великим відривом перемагає кандидат Леонід Мухарський, який більш, ніж в 2 рази випередив висуванця партії “Слуга народу” Олексія Желніцького.

На Волині в Камінь-Каширському районі на виборах в Сошенчинську ОТГ перемогла помічниця народного депутата Ірини Констанкевич Світлана Сидорук (Констанкевич входить в групу “За майбутнє”, її пов’язують з соратником Коломойського Ігорем Палицею – впливовою на Волині людиною). Її конкурентом був кандидат від партії “Слуга народу” Ігор Волосюк.

З 9 ОТГ на Закарпатті тільки в двох перемогли кандидати від “Слуги народу”, повідомляє сайт “Новини Закарпаття”. За їхніми даними, майже на всіх ОТГ перемогли діючі голови сільських рад, і тільки дві громади пройшли під партійним брендом “Слуги народу”, хоча у їх глав була висока підтримка жителів і до того, як вони вирішили балотуватися від президентської політсили.

У той же час, політична партія “Слуга народу” повідомила про успіх за результатами виборів до місцевих рад.

Як повідомляється на Facebook-сторінці політичної сили, “оброблено 75% дільниць. Маємо 56% підтримки українців серед усіх партій за кількістю депутатів. Таким чином – проводимо до місцевих рад по всій Україні більше депутатів, ніж всі інші разом узяті партії. Ми отримали 33 % серед всіх учасників, включаючи самовисуванців. Кожен третій мандат – наш!“.

Читайте також  “Не тільки свіжий, навіть ще живий”: у елітному ресторані Івано-Франківська подали салат з хробаками(відео)

Відзначимо, що вибори в ОТГ не є точним індикатором партійних симпатій виборців.

По-перше, там традиційно перемагають люди, які користуються авторитетом “на районі”.

По-друге, дуже часто ці люди вважають за краще йти як самовисуванці, а не від партій, щоб не брати будь-яких зобов’язань.

По-третє, якщо і йдуть від партій, то, як правило, від партії влади (тому при Порошенку відсоток, який брали представники БПП на виборах в ОТГ був вище, ніж рейтинг політсили в цілому по країні).

У той же час, з огляду на той високий рейтинг, який зараз соціологи дають “Слугу народу”, безумовно, партія могла б розраховувати на куди більший результат. Тому вибори можуть свідчити як про проблеми з реальним рейтингом партії, так і про недовіру до партії місцевих еліт, значна частина яких вирішила йти в якості самовисуванців, а не під прапорами політсили президента.

Нагадаємо, в неділю, 22 грудня, відбулися місцеві вибори в 86 об’єднані територіальні громади, де українці обирали депутатів місцевих рад та відповідних сільських, селищних і міських голів. Так, вибори проходять в 69 сільських, 16 селищних та одного міського ОТГ в 21 області.

Наступні вибори в ОТГ відбудуться 29 грудня.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело