Загальна мобілізація: в Україні можуть заборонити чоловікам залишати місце проживання

Загальна мобілізація: в Україні можуть заборонити чоловікам залишати місце проживання

Через війну з Росією, в нашій країні оголошено загальну мобілізацію. З’явилася інформація, що готується нормативний акт, який регулюватиме порядок видачі дозволу на виїзд за межі місця проживання (надалі – дозвіл на виїзд) особам призовного віку, військовозобов’язаним та резервістам в умовах воєнного часу.

Про це пише “Уніан”.

Дозвіл на виїзд видають керівники центрів комплектування таким категоріям громадян України:

  • призовникам, яким надані або які мають право на відстрочку від призову на строкову військову службу, на строк до одного року, але не пізніше від дати закінчення відстрочки;
  • особам призовного віку, за наявності поважних причин (хвороба чи смерть рідних тощо), терміном до 30 діб;
  • військовозобов’язаним та резервістам, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації (повний перелік визначено у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”), на строк до одного року, за наявності підтверджуючих документів, але не пізніше дати закінчення права на відстрочення;
  • військовозобов’язаним та резервістам, які були заброньовані на період мобілізації та на воєнний час на строк до 30 діб, але не пізніше дати закінчення строку дії посвідчення про відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час чи дати, зазначеної на виписці з наказу Міністерство економіки України про бронювання;
  • в окремих випадках, за рішенням керівника центру комплектування іншим військовозобов’язаним та резервістам за наявності інших поважних причин із поданням ними відповідних документів на строк до 30 діб.

Дозвіл на виїзд не надається громадянам України, які:

  • зняті з військового обліку з причин припинення громадянства України, досягнення граничного віку перебування в запасі, визнання військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку та з інших підстав, повний перелік яких наведено у частині 6 статті 37 Закону України “Про військову обліку” обов’язки та військову службу”;
  • вибувають у відрядження та є військовозобов’язаними, які заброньовані на період мобілізації та у воєнний час (за наявності підтверджуючих документів);
  • є призовниками, військовозобов’язаними та резервістами та зняті з військового обліку, у тому числі у зв’язку з відправленням до нового місця проживання.

При цьому, в останньому випадку підставою для виїзду за межі місця проживання таких категорій осіб має бути відмітка про зняття з військового обліку у посвідченні про приписку до призовної дільниці, військовому квитку або тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного. Крім того, такі особи мають стати на військовий облік протягом семи діб з дати зняття з військового обліку за попереднім місцем проживання.

Незважаючи на те, що розроблено порядок видачі дозволу на виїзд призовників, резервістів та військовозобов’язаних усуває певну прогалину у правовому регулюванні, все ж таки залишаються питання до деяких його положень, а саме в частині видачі дозволу на виїзд військовозобов’язаним та резервістам в інших окремих випадках, за наявності поважних причин та підтверджуючих документів.

Таким чином, для того, щоб виїхати з будь-якого населеного пункту, в якому зареєстровано місце проживання, військовозобов’язаному, резервісту або призовнику, необхідно отримувати у територіальних центрах комплектації дозвіл на виїзд.

Крім того, законом України “Про військовий обов’язок та військову службу” також заборонено у воєнний час призовникам, військовозобов’язаним та резервістам виїжджати з місць проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) центру комплектування.

Таким чином йдеться про обмеження права на свободу пересування особи, що відповідає положенням статті 8 Закону України “Про правовий режим військового стану”.

Читайте також  Вручили повістку в іншій області: адвокат пояснив, чи варто поспішати до ТЦК

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело