Байден здзвонився з Путіним на тлі загрози вторгнення РФ в Україну: перші подробиці

Президент США Джо Байден ввечері 12 лютого зателефонував своєму російському колезі Володимиру Путіна. Головна тема розмови – загроза нового російського вторгнення в Україну.

Як повідомляє кореспондент CNN, розмова двох президентів почалася раніше, ніж було заплановано. Байден перебуває у своїй заміській резиденції Camp David.

Телефонна розмова президентів США та РФ закінчилася о 19:06 за київським часом. Кореспондент Associated Press повідомляє, що Байден та Путін говорили трохи більше години.

Байден чітко давав зрозуміти Путіну, що у разі вторгнення в Україну, США та союзники накладуть на Росію швидкі та серйозні санкції.
Байден заявив, що подальше вторгнення Росії в Україну призведе до масових людських страждань і послабить авторитет РФ.

США залишаються відкритими для дипломатії, але готові до реагування на будь-які сценарії.
Білий дім анонсував телефонну розмову Байдена з Путіним після того, як американські ЗМІ повідомили, що російський президент нібито “ухвалив рішення” щодо нападу на Україну. Водночас радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що наразі невідомо, чи ухвалив Путін рішення, але наступ може початися “в будь-який момент”.

Загроза нового вторгнення
Американські ЗМІ з посиланням на різноманітні джерела повідомлять, що ескалація конфлікту з РФ може розпочатися вже найближчим часом. У Білому домі теж говорять, що російські війська можуть почати вторгнення ще до завершення Олімпіади в Пекіні, якщо Путін ухвалить таке рішення.

На тлі цих повідомлень США, Британія, Канада та ще низка країн, які є близькими партнерами Вашингтону, рекомендували своїм громадянами негайно залишити територію України. Штати взагалі вирішили скоротити своє диппредставництво в Україні.

Зупинити Путіна
Європейський союз повідомив про завершення підготовки нового пакету санкцій проти Росії. Нові обмеження, які, за словами глави європейської дипломатії Жозепа Борреля, будуть “важкими для Росії”, будуть введені у разі акту агресії щодо України. США також завершують роботу над новими антиросійськими санкціями.

Читайте також  Названа ціна на вакцину від коронавірусу, розроблену в США

Однак, ні США, ні ЄС не планують вводити санкції превентивно. Американські та європейські чиновники пояснюють своє рішення тим, що сама наявність пакетів санкцій вже має стримуючий ефект, а після їх введення Путіну не буде чого боятися. Водночас Захід намагається запобігти агресії Путіна шляхом дипломатії.

Що кажуть в Україні
В Україні заявляють, що Збройні сили у разі агресії готові дати відсіч ворогу. Водночас у Міністерстві закордонних справ України закликали українців зберігати спокій на тлі повідомлень про загрозу вторгнення.

“Нині критично важливо зберігати спокій, консолідуватися всередині країни, уникати дій, що розхитують стабільність та сіють паніку”, – наголосили у міністерстві.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело