В Україні набув чинності новий закон про мову: кого і на скільки штрафуватимуть

В Україні набув чинності новий закон про мову: кого і на скільки штрафуватимуть

У неділю, 16 січня, в Україні набуває чинності ст. 25 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Про це повідомляє “Апостроф”.

Норма даної статті цього закону стосується діяльності друкованих періодичних видань та місць їхнього роздрібного продажу. Так, друковані видання масової інформації можуть видаватися іншими мовами, в т.ч. російською, за умови, що одночасно з відповідним тиражем видання іноземною мовою видається тираж цього видання державною українською мовою.

При цьому версії видання або газети, що видаються всіма мовами, зобов’язані виходити під однією назвою, відповідати один одному за змістом, обсягом та способом друку. Також їх випуски повинні мати однакову нумерацію порядкових номерів та видаватися щодня.

За відмову від виконання вимог статті 25 порушників спочатку чекає попередження, а у разі повторних порушень буде штраф у розмірі від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У переказі на грошовий розрахунок, це від 6,8 до 8,5 тисячі гривень.

У разі третього поспіль порушення, виявленого впродовж року, розмір штрафу становитиме від 8,5 до 11,9 тисячі гривень.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко також розповів, що буде з газетами і журналами кросвордів. Він зазначив, що це те саме друковане ЗМІ.

“Кожен, хто видає таке загальнонаціональне чи регіональне ЗМІ російською мовою, повинен буде видавати й україномовну версію. Але це поки що не стосується локальних, місцевих ЗМІ”, – цитує Томиленко сайт “Сегодня”.

Нагадаємо, 16 липня в Україні вступили в силу нові норми мовного закону. Основна мета документу – збільшити присутність державної мови в публічному просторі та зміцнити її статус.

Читайте також  Евакуація без поліції та величезні штрафи: що чекає на водіїв вже з вересня

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело