Що робити, якщо немає калій йодиду: йодомарин та вибух на АЕС не допоможе, як видобути потрібне зі звичайного йоду

Що робити, якщо немає калій йодиду: йодомарин та вибух на АЕС не допоможе, як видобути потрібне зі звичайного йоду

Йодна профілактика використовується одноразово і лише за умови підтвердженої аварії на ядерному реакторі або при ядерному вибуху. Робити це заздалегідь не можна!

Поки місія МАГАТЕ вирушила до Запорізької АЕС, українці живуть у тривожному очікуванні того, що окуантам ф спаде на думку.

Адже росіяни ретельно створюють видимість того, що планують цинічний та жорстокий підрив АЕС. А що ж робити у разі здійснення їхніх планів, який йод потрібно приймати та чи потрібно?

Якщо виправдаються найгірші очікування, українцям потрібно буде пройти йодну профілактику. Чому це важливо, пояснив учений-хімік та учасник реаліті Нового каналу “Пара на мільйон” Гліб Репіч.

“У разі аварії на атомній станції або ядерного вибуху у повітря викидається величезна кількість радіоактивних ізотопів, один з яких особливо небезпечний. Це радіоактивний йод-131, який має погану звичку накопичуватися в щитовидній залозі, чим викликає додаткове масивне внутрішнє опромінення нашого організму”, – пояснив. — Щоб це запобігти, якнайшвидше, у перші хвилини-години після ядерної катастрофи, проводять йодну профілактику.

Суть її полягає у прийомі великої дози звичайного йоду, який накопичується у щитовидній залозі і не дає радіоактивному йоду туди потрапити. Для цього використовують йодид калію – 125 мг для дорослого та половина дози дітям.

“Зауважу: звичайний йодомарин вам не допоможе, адже це препарат для повсякденного прийому, там мале дозування, — зазначив учасник реаліті Нового каналу. — Дехто радить пити аптечну настоянку йоду, але це не дуже добрий варіант, адже молекулярний йод токсичний, і його не можна приймати внутрішньо.”

Читайте також  Мати з Каліфорнії пояснила ризики носіння медичних масок дітьми

Але з аптечного йоду можна зробити препарат для профілактики йоду практично за хвилину. Візьміть звичайний шипучий вітамін С та розчиніть його у воді. По краплях додайте аптечну настойку йоду – він повинен знебарвитися. Відбувається хімічна реакція, внаслідок чого токсичний молекулярний йод відновлюється до нетоксичного йодиду, що засвоюється організмом. Додайте дрібку соди, щоб нейтралізувати кислоту, і препарат йоду готовий.

“Пам’ятайте: йодна профілактика використовується одноразово і лише при підтвердженій аварії на ядерному реакторі або при ядерному вибуху. Робити це заздалегідь не можна!” – наголосив Репіч.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело